7 juni 2023

Aandacht voor gastouderopvang in Tweeminutendebat Kinderopvang

Foto: Alexander Dummer

Vanmorgen vond het tweeminutendebat over kinderopvang plaats in de Tweede Kamer, in vervolg op het commissiedebat van 10 en 16 mei.

Tweede Kamerleden Hilde Palland (CDA) en Chris Stoffer (SGP) vroegen de minister naar het kostprijsonderzoek van AYIT Consultancy. De minister heeft toegezegd kennis te zullen nemen van het kostprijsonderzoek, maar wilde geen toezeggingen doen in reactie op de motie van Chris Stoffer om te verkennen hoe de toeslagtarieven  voor de gastouderopvang in lijn zou kunnen worden gebracht met de werkelijke kostprijs.

Naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak dat de speeltoestellen in de gastouderopvang onder het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) valt, vroegen Palland en Stoffer aan de minister om te onderzoeken of er een uitzondering kan komen voor de gastouderopvang op de WAS. De minister heeft toegezegd dat zij samen met de minister van VWS een brief naar de Tweede Kamer zal sturen over de gastouderopvang in relatie tot het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen.

We willen alle Kamerleden bedanken voor hun inbreng en oog voor de situatie in de praktijk.

Gastouderopvang onder druk: ‘nog meer regels en ik stop’
Sinds 2019 zijn er 50.000 kindplaatsen verdwenen in de gastouderopvang. Een terugloop van maar liefst 41%. En dat terwijl de kinderopvang door heel Nederland onder grote druk staat en we deze plekken heel hard nodig hebben. Vanaf 2025 moeten gastouders aan strengere kwaliteitsnormen gaan voldoen. De gastouders moeten meer gaan professionaliseren, maar het maximale uurtarief wordt slechts met 21 cent verhoogd.

RTL Nieuws sprak met gastouders over de aanscherping van de regels en het probleem van de sterk achterblijvende toeslagtarieven. Je leest het bericht hier.