7 november 2023

Aantal zzp’ers werkzaam in de kinderopvang sterk gegroeid

Foto: Elizaveta Dushechkina

Een peiling van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) geeft aan dat het aantal zzp’ers in Nederland sterk gegroeid is. In de sector zorg en welzijn (inclusief kinderopvang) zijn in 2022 zo’n 134.000 zzp’ers actief, wat neerkomt op 11 % van alle zzp’ers op de Nederlandse arbeidsmarkt.

In de kinderopvang zien we in 2022 dat 9% van het werk wordt door zzp’ers wordt verricht, in vergelijking zien we dat dit in de gehandicaptenzorg een stuk lager (2%) ligt. Klik hier om de onderzoeksresultaten te bekijken.

En binnen onze branche zien we ook grote verschillen. Sommige organisaties zetten zzp’ers in om de gaten in het rooster op te vullen omdat de eigen flexibele schil vanwege personele krapte ontoereikend is. Andere organisaties werken niet (meer) met zzp’ers. Zij hebben andere oplossingen gevonden of kiezen er bewust voor bij onderbezetting een groep (tijdelijk, bijvoorbeeld een dag) te sluiten.

Wel of niet sprake van schijnzelfstandigheid?
Het is al jaren onduidelijk wanneer iemand – juridisch gezien – een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) is en wat de regels precies zijn. Waar handhaaft de Belastingdienst op? De juristen van DKVA hebben hier onlangs een blog over gepubliceerd waarin zij op verschillende vragen ingaan. In de regelgeving bepaalt de manier waarop het werk wordt uitgevoerd (het geheel aan feiten en omstandigheden) of werk door een zelfstandige gedaan mag worden of door een werknemer. In veel gevallen is de huidige wetgeving helder en is iemand duidelijk werknemer of kan een klus uitvoeren als zelfstandig ondernemer. Maar bij een kleiner deel van de opdrachten is het lastiger om vast te stellen hoe er gewerkt moet worden. Dit grijze gebied komt voor een deel door de open geformuleerde wetgeving. Het kabinet heeft daarom besloten de wetgeving rond ‘werken in dienst van’ te verduidelijken. Er ligt een wetsvoorstel waar op dit moment nog op gereageerd kan worden. De internetconsultatie loopt nog tot 10 november aanstaande, klik hier voor meer informatie.

Op dit moment zijn BK, BMK en BVOK in gesprek met SZW en de Belastingdienst. Graag horen we ook vanuit jullie of en in welke mate er zzp’ers worden ingezet. Ook horen wij graag welke andere oplossingen er zijn. Binnenkort volgt hiervoor een korte enquête.