8 november 2023

Economen over hoe het anders kan: ‘Op winst gerichte partijen in de kinderopvang grotendeels wenselijk’

Foto: Markus Spiske

Rutte IV wilde de kinderopvang ‘bijna gratis’ maken. Dit zou de toegankelijkheid voor werkende ouders moeten verbeteren en de arbeidsparticipatie verhogen. Inmiddels is duidelijk dat deze enorme investering van publieke middelen niet doelmatig en niet doeltreffend is. Door deze kritiek en de val van het kabinet staan de plannen nu on hold.

Hoogste tijd, vonden BK, BOinK en PPINK, om met de blik van economen en andere wetenschappers de vraagstukken rond kinderopvang te beoordelen op basis van feiten en zo de basis te leggen voor toekomstbestendige kinderopvang. Wij vroegen ESB, vakblad voor economen, hiervan een dossier samen te stellen. Dit dossier wordt aanstaande donderdag gepubliceerd.

We werken iedere dag aan het verbeteren van onze kinderopvang. Want uiteindelijk wil iedere ouder een plekje in de buurt bij een liefdevolle kinderopvang. Door tekort aan personeel is het hard werken om dat voor elkaar te krijgen. We hebben niet de luxe om kinderopvangplekken uit te sluiten.

Vandaag verscheen in economenvakblad ESB het artikel ‘Op winst gerichte partijen in de kinderopvang grotendeels wenselijk’. Daarin stellen Marcel Canoy (hoogleraar aan de VU en adviseur ACM), Yvonne Krabbe (onderzoeker aan de VU) en Peter Makai (universitair docent aan de EUR en medewerker toezicht ACM) dat meer op winst gerichte partijen in de kinderopvang de ­efficiëntie en keuzemogelijkheden juist kunnen vergroten. “Het kan wachtlijsten verminderen, kwaliteit en keuzevrijheid vergroten, en door efficiëntie de betaalbaarheid dienen”, stellen de auteurs, mits de publieke belangen goed worden geborgd.

Het hele artikel lees je hier.