20 november 2022

Zondag 20 november: de Internationale dag van de rechten van het Kind

Vandaag wordt gevierd dat kinderen eigen rechten hebben. Op 20 november 1989 zijn deze rechten officieel vastgelegd in het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. Het Kinderrechtenverdrag bestaat uit 54 artikelen die verschillende rechten aan kinderen geven. Zo hebben kinderen het recht om zich te kunnen ontwikkelen en om in goede gezondheid op te groeien bij hun gezin. Ook hebben kinderen het recht om naar school te gaan en het recht om te spelen!

Spelen is een serieuze zaak. Hutten bouwen, moddersoep maken, samen de pop verzorgen, winkeltje spelen: het is voor kinderen een essentiële voorbereiding op de toekomst. Spelen helpt hen om te oefenen met incasseren. Vallen en leren opstaan is normaal en het maakt kinderen creatief, wend- en weerbaar. In een onvoorspelbare wereld kunnen ze daardoor straks schakelen van plan A naar B of C.

Kinderopvang biedt kinderen het ultieme laboratorium dat van groot belang is voor nu en straks. In de branche staan honderden experts te popelen om de speelruimte van kinderen te vergroten en te verrijken. De pedagogische professionals zoeken de verstopplekken in de speeltuin en de modderplassen in het bos. Deze ruimte lijkt echter steeds verder te worden ingeperkt en dus claimen wij namens alle kinderen speelruimte!

De wetenschappelijke onderbouwing van deze visie lees je in ons essay over spel, spelen en speelruimte, geschreven vanuit een noodkreet van het spelende kind in ieder van ons.

Vind je luisteren fijner dan lezen? Luister dan hier naar het gesproken essay.