14 oktober 2024

Vraag subsidie groepshulpen kinderopvang in november aan

Goed nieuws voor werkgevers die aan de slag willen met het Ontwikkelpad kinderopvang! Via de subsidieregeling ‘groepshulpen in kinderopvang’ van het ministerie van SZW kun je misschien wel een tegemoetkoming krijgen in de loonkosten van groepshulpen. De regeling geeft een impuls aan het aannemen van groepshulpen en hun doorgroei in kinderopvang. Aanvragen kan vanaf 4 november tot 29 november 2024.

Aanvraag in november 2024, 2025 en 2026
Kinderopvangorganisaties kunnen één keer per jaar een subsidieaanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), namelijk in november 2024, 2025 en 2026. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal uren dat de groepshulp werkt, met een maximum van €10.056 per groepshulp. Dit is ongeveer 40% van het jaarlijkse fulltime cao-salaris van een groepshulp. Als er veel aanvragen zijn, kan het maximale bedrag per aanvraag lager uitvallen.

Voorwaarden van de subsidieregeling
Benieuwd of je in aanmerking komt? Lees onderstaande voorwaarden goed door.

  • Een kinderopvangorganisatie mag per jaar twee aanvragen doen. Dit betekent dat een organisatie voor twee groepshulpen subsidie kan aanvragen.
  • De groepshulp werkt bij de kinderopvangorganisatie met een arbeidsovereenkomst die tenminste 12 maanden geldig is. De arbeidsovereenkomst heeft een startdatum van 1 augustus 2023 of later.
  • De groepshulp neemt deel aan scholing via praktijkleren in het mbo, gericht op het behalen van een praktijkverklaring, mbo-certificaat of diploma. De scholing is gestart per 1 augustus 2023 of later. Het Ontwikkelpad biedt handvatten voor scholing voor de groepshulp.
  • Om scholing te garanderen, heeft de kinderopvangorganisatie subsidie voor de begeleidingskosten van de groepshulp toegekend gekregen via de Subsidieregeling Praktijkleren (aanvraag in juni-september) of Praktijkleren in de derde leerweg (aanvraag gelijktijdig in november).
  • De subsidie is alleen bedoeld voor groepshulpen; niet voor de inzet van een beroepskracht in opleiding, pedagogisch medewerker in ontwikkeling of student-medewerker.
  • Voor elke individuele groepshulp kan maar één keer subsidie worden verstrekt.

Meer lezen? Kijk hier op de site van de rvo

Bij vragen over de subsidie groepshulpen kan je terecht bij KOgroepshulp@rvo.nl.

De subsidieregeling in het kort
Het ministerie van SZW publiceerde op 23 april 2024 een subsidieregeling ter ondersteuning van het Ontwikkelpad. De subsidieregeling is geldig tot en met november 2026. In november 2024, 2025 en 2026 kan je via RVO subsidie aanvragen voor maximaal 40% van de loonkosten van een groepshulp. Voorwaarde is wel dat de groepshulp zich ontwikkelt met één van de onderdelen van het mbo-praktijkleren (een praktijkverklaring, een mbo-certificaat of een mbo-diploma).