27 juni 2024

Terugblik en aftermovie BK Speelruimte Event en ALV 11 juni

We kijken terug op een zeer geslaagde ALV met aansluitend het Speelruimte Event eerder deze maand! Wij hebben erg genoten van de aanwezigheid van alle gasten, ieders inbreng en alle gesprekken die we gevoerd hebben. En dat met een recordopkomst! Nog nooit trok ons event zoveel bezoekers. Daar zijn we trots op en bedanken de gasten voor hun komst. Het bewijst maar weer dat wij samen staan voor speelruimte!

Bekijk hier de aftermovie voor een goede sfeerimpressie:

We blikken graag met jullie terug op deze mooie dag met een paar hoogtepunten:

ALV
Na een heerlijke inlooplunch, ging de inhoudelijke ALV van start. Onze directeur Emmeline Bijlsma, bestuurslid Arthur de Flart en voorzitter Bas van ‘t Wout bespraken onder andere de actualiteiten, waaronder uiteraard het Hoofdlijnenakkoord. Hier ging Emmeline dieper in op de negatieve effecten van de keuze om de stelselherziening (bijna gratis opvang) door te zetten en de toeslag voor 2026 niet te indexeren. Ook beantwoordde bestuurslid Martin van de Ruit de vragen van leden over de CAO van de toekomst.

Alle aanwezigen stemden in met de jaarrekening van 2023 en er werd gestemd over de cao-FCB.

Het Speelruimte Event
Na de pauze gingen we van start met het Speelruimte Event. Naast leden, waren hier voor het eerst ook externe genodigden bij aanwezig. Het was geweldig om te zien dat ons event ook buiten onze leden belangstelling wekt. Er werd gepraat, gediscussieerd, (met lego) gebouwd en gespeeld, er werd een award uitgereikt, geborreld en we namen afscheid van oud-voorzitter Felix Rottenberg.

Dagvoorzitter en gespreksleider Anouschka Laheij trapte af met een LEGO-challenge. Alle genodigden kregen de opdracht om van zes blokjes een eendje te bouwen. Resultaat: geen enkel eendje was hetzelfde. De verschillende eendjes werden op groot scherm getoond en laten direct zien dat ieder brein uniek werkt. Net als dat elk kind zich op zijn eigen manier ontwikkelt. Laten we kinderen behandelen als autonome wezens en daar vaker op vertrouwen.

Dit inzicht vormde een mooi startpunt.

Keynote Heidi Lesscher
Heidi Lesscher nam ons in haar inspirerende keynote mee in de rol van spel bij de ontwikkeling van hersenen en gedrag, en laat zien wat ratten ons vertellen.

Want ook dieren spelen graag. Spel is dus een gedraging die evolutionair is vastgelegd, wat suggereert dat spel super belangrijk is voor de ontwikkeling van het jonge individu. ‘Door te spelen vul je je rugzak met tools die je later nodig hebt om goed te kunnen functioneren in de maatschappij’, aldus Heidi.

Tafelgesprek
Tijdens het tafelgesprek gingen wetenschapsjournalist Mark Mieras, Heidi Lesscher, lector IPABO Annerieke Boland en onze eigen directeur Emmeline, ieder vanuit hun eigen invalshoek, verder in op het belang van spelen en wat voor (cultuur)verandering nodig is. Mark schreef voor BK de literatuurstudie ‘Onvervangbare Jaren’ over hoe belangrijk die eerste zes levensjaren zijn. In de eerste zes jaar wordt eigenlijk de basis gelegd voor alles, gedrag ontwikkelt zich, hersenfuncties worden aangesproken etc. Mark: ‘De natuur vertelt ons die enorme drang om te spelen, dat dat op dat moment het belangrijkste is.’
De kinderopvang heeft hiervoor de sleutel in handen door het elke dag te gaan doen en we moeten hier meer op vertrouwen.

Ook was er ruimte voor interactie. We hebben de ‘wisdom of the crowd’ gebruikt voor het beantwoorden van de vraag: Wat kun jij bedenken of doen om spelen meer ruimte te geven? Een grote vraag en mooi om te zien dat er verschillende ideeën naar voren kwamen waarmee we elkaar kunnen inspireren.

Huis de B winnaar BK Speelruimte Award
Tenslotte was het dan tijd voor de bekendmaking van de winnaar van de BK Speelruimte Award 2024. Want uiteindelijk zijn het onze leden die speelruimte tot uiting brengen en zich hier elke dag hard voor inzetten!

De jury, bestaande uit Mark Mieras, Myrte van Gurp (PPINK) en Nienke Willering (BOinK), was onder de indruk van de vele aanmeldingen en de hoge kwaliteit ervan. Benadrukt werd ook dat iedereen die speelruimte hoog in het vaandel heeft staan, natuurlijk al een winnaar is! Drie locaties sprongen eruit: Duimelot in Zenderen, BSO Struin in Wageningen en Huis de B in Groningen. Zij geven ieder op hun eigen unieke manier invulling aan speelruimte. Huis de B ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Hun motto ‘samen spelen, samen leren, experimenteren en van alles uitproberen!’ komt in alles tot uiting. ‘Huis de B ondersteunt kinderen in hun autonomie en kinderen krijgen in een rijke omgeving alle ruimte om hun eigen spel te ontwikkelen en te exploreren’, aldus de jury.

We hebben ontzettend genoten en zien jullie graag terug bij de volgende bijeenkomst!

Bekijk hier meer foto’s van het evenement in de beeldbank.