25 juli 2023

Oproep: reageer op de internetconsultatie voor de schaderegeling Stint, de ‘Squid Game’

Onlangs informeerden we jullie over de concept-regeling voor de schadevergoeding voor de Stints. Na bijna vijf jaar procederen en onderhandelen in dit emotioneel beladen dossier leek een deugdelijke compensatie binnen handbereik en zouden we dit hoofdstuk waardig kunnen afsluiten. De minister van I&W zat zelfs al aan tafel om te tekenen.

Squid Game
Toen kwamen de kleine lettertjes. In de concept-regeling koppelt het ministerie een schandalige voorwaarde aan de schadevergoeding: kinderopvangorganisaties die de vergoeding willen ontvangen, waar de hoogste rechter op aandrong, worden verplicht mee te werken aan een eventuele rechtszaak tegen de fabrikant van de Stint.

“Om te krijgen waar je recht op hebt, moet je een ander opofferen. Alsof we in een Nederlandse remake van de Netflix-serie ‘Squid Game’ zijn beland waarbij rare spelletjes worden gespeeld en mensen tegen elkaar worden opgezet. Alleen maar omdat het ministerie zijn eigen fouten niet wil erkennen. Het is heel simpel: regel de schadevergoeding op een manier zodat we niet opnieuw eindigen in een slechte film!” – aldus Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang.

Juridische trucjes en onwil om fouten te erkennen
Na het afschuwelijke drama met de Stint in Oss besloot de minister van Infrastructuur & Waterstaat om alle Stint voertuigen van de weg te halen. Dit besluit bleek achteraf gezien overhaast te zijn geweest, want het ministerie had zelf fouten gemaakt in de toelatingsprocedure van de Stint. De rechtbank in Groningen droeg de minister op een schadevergoeding te betalen aan de gebruikers van de Stint. De minister ging hiertegen in hoger beroep en ook de Raad van State gaf de minister ongelijk en oordeelde ook dat er een vergoeding moest komen.

We hebben veel gesprekken gevoerd over de compensatieregeling. Hieruit bleek duidelijk dat de landsadvocaat het nog steeds niet eens is met de uitspraak van de Raad van State en zich er eigenlijk ook niet bij wil neerleggen.

Oproep: maak gebruik van de internetconsultatie
Wij zullen uiteraard gebruik maken van de Internetconsultatie om onze opinie nógmaals te geven en we roepen jullie allen op om dat ook te doen.  Gebruik de internetconsultatie om een reactie te geven op deze ‘Nederlandse remake van Squid Game’. Hier tref je een voorbeeld aan dat je alleen maar in hoeft te vullen (let op: Invullen aan het begin en eind van het document!) en dan kunt indienen. Dat doe je hier.

Achtergronden
Voor meer achtergrondinformatie over de compensatieregeling voor de Stint. Lees meer in het NOS bericht uit 2021 en onze eerdere berichtgeving hieronder.