10 juli 2023

Minister speelt ‘Squid Game’ met kinderopvang inzake de Stint

We waren er bijna uit. Na bijna vijf jaar procederen en onderhandelen in dit emotioneel beladen dossier leek een deugdelijke compensatie binnen handbereik en zouden we dit hoofdstuk waardig kunnen afsluiten. De minister van I&W zat zelfs al aan tafel om te tekenen.

Squid Game 
En toen kwamen de kleine lettertjes. Het ministerie koppelt een schandalige voorwaarde aan de schadevergoeding: kinderopvangorganisaties die de vergoeding willen ontvangen, waar de hoogste rechter op aandrong, worden verplicht mee te werken aan een eventuele rechtszaak tegen de fabrikant van de Stint.

“Om te krijgen waar je recht op hebt, moet je een ander opofferen. Alsof we in een Nederlandse remake van de Netflix-serie ‘Squid Game’ zijn beland waarbij rare spelletjes worden gespeeld en mensen tegen elkaar worden opgezet. Alleen maar omdat het ministerie zijn eigen fouten niet wil erkennen. Het is heel simpel: regel de schadevergoeding op een manier zodat we niet opnieuw eindigen in een slechte film!”, aldus Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang.

Bijlsma vervolgt: “Als de minister zo nodig de fabrikant wil lastigvallen met een claim, moet hij zo ‘stoer’ zijn dat zelf aan te spannen en niet medewerking afdwingen van partijen die dat helemaal niet willen. De organisaties in de kinderopvang willen het hoofdstuk juist afsluiten. We willen fair worden behandeld door de overheid!”

Juridische trucjes en onwil om fouten te erkennen 
Na het afschuwelijke drama met de Stint in Oss besloot de minister van Infrastructuur & Waterstaat om alle Stint-voertuigen van de weg te halen. Een achteraf gezien overhaast en onjuist besluit met verstrekkende gevolgen voor de bedrijfsvoering van de kinderopvang.

Na talloze bezwaarprocedures stapte BK in 2021 namens 170 organisaties naar de rechter om dit besluit van de minister te bestrijden. We deden dit samen met Friesland Lease en er was goede afstemming en samenwerking met de advocaten van de fabrikant.

Het juridische trucje dat consequent wordt gebruikt door het Ministerie is het maken van onderscheid tussen de lichte en de zware Stint. Volgens de minister was alleen het type van de lichte Stint ooit goedgekeurd (800 Watt) en niet het zware type met de 1200 Watt motor. BK en de fabrikant hebben dit altijd weerlegd.

We wonnen bij de rechtbank in Groningen en de minister moest een schadevergoeding betalen aan de kinderopvang. De minister ging hier tegen in hoger beroep en ook de Raad van State gaf de minister ongelijk en oordeelde dat er een vergoeding moest komen.

In een uitzending van Nieuwsuur zei Bart Jan van Ettekhoven, voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, hierover: “Die mevrouw van de kinderopvangorganisatie en trouwens de fabrikant, die hebben gelijk gekregen bij de Raad van State. Het besluit is vernietigd. De minister heeft een pak voor de broek gekregen en is opgeroepen om schadevergoeding te betalen.”

WOB 
In de gesprekken over de schadevergoeding bleek duidelijk dat de landsadvocaat en in zijn kielzog het ministerie het nog steeds niet eens zijn met de uitspraak van de Raad van State en zich er eigenlijk  niet bij willen neerleggen. Dat het ministerie zo blijft drukken op het verschil tussen de 800 en 1200 Watt Stints steekt des te meer, omdat ná de uitspraak van de Raad van State nog duidelijker werd hoe het echt zat toen er eindelijk een aantal stukken naar buiten kwam.

Hoe ging dat? Al in maart 2019 is er een WOB verzoek ingediend om stukken openbaar te maken over dit onderwerp. De minister heeft alle vertragende middelen ingezet om die stukken geheim te houden. Vlak na de uitspraak van de Raad van State is het Ministerie pas gezwicht en werden de stukken gepubliceerd. Daaruit blijkt overduidelijk dat de Stint géén typegoedkeuring had maar een algemene toelating, zoals wij ook altijd hebben betoogd. Als de Raad van State de beschikking had gehad over deze stukken zijn wij ervan overtuigd dat het oordeel nog veel scherper was geweest.

Bijlsma: “Het doelbewust vertragen van een democratisch recht als een WOB-verzoek neigt in deze casus naar onbehoorlijk bestuur. De minister wil koste wat kost niet toegeven dat er fouten zijn gemaakt en probeert zich in allerlei bochten te wringen door de pijn af te wentelen op de ondernemer. Maar zo zijn we niet getrouwd.”

Oproep: maak gebruik van de internetconsultatie
Ondanks dat we geen overeenstemming hebben, en zonder de gesprekken met ons op een fatsoenlijke manier af te ronden, heeft de Minister besloten de regeling toch door te zetten en een internetconsultatie open te stellen, zo moeten wij opmaken uit berichtgeving in het AD. Wij zullen ons beraden op onze vervolgstappen en roepen in ieder geval alle betrokken kinderopvangorganisaties op om de internetconsultatie te gebruiken om een reactie te geven op deze ‘Nederlandse remake van Squid Game’. We zullen een voorbeeld voor reactie op de Internetconsultatie ter beschikking stellen aan de sector.

Achtergronden 
Klik hier voor het NOS bericht uit 2021
Klik hier voor het WOB verzoek dat pas openbaar werd ná de Raad van State

Lees meer over onze eerdere berichtgeving 
Dankzij BK schadevergoeding voor van de weg halen Stint – Brancheorganisatie Kinderopvang 
Rechtszaak Stint: Rechtbank stelt gebruikers in gelijk – Brancheorganisatie Kinderopvang
BK in de media – Brancheorganisatie Kinderopvang