Brexit en de Kinderopvang

24 februari 2021

Brexit en de Kinderopvang

Sinds 1 januari 2021 gelden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk nieuwe regels voor de kinderopvang. Het ministerie van SZW heeft hierover een nieuwsbericht gepubliceerd. Het gaat hierbij om drie onderwerpen: kinderopvangtoeslag in het VK, diploma-erkenning en het aanvragen van een VOG.

Kinderopvangtoeslag
Ouders die op 31 december 2020 woonachtig zijn in het VK en kinderopvangtoeslag ontvangen, blijven recht houden op kinderopvangtoeslag. Personen die pas vanaf 1 januari 2021 of later in de grensoverschrijdende situatie tussen Nederland en het VK terecht komen, hebben door de Brexit geen recht meer op kinderopvangtoeslag.

Diploma-erkenning
Het erkennen van diploma’s uit het VK voor personen die willen gaan werken in de kinderopvang in Nederland is vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk. De cao Kinderopvang biedt wel de mogelijkheid een gelijkstellingsverzoek aan te vragen.

Aanvragen VOG
In de Brexit-onderhandelingen zijn ook afspraken gemaakt over het uitwisselen van justitiële informatie. Deze informatie wordt gebruikt voor het beoordelen van een VOG-aanvraag. Ook een VOG-aanvraag die opnieuw moet worden opgevraagd na een signaal uit de continue screening, is mogelijk.

Lees hier het volledige nieuwsbericht van het ministerie van SZW.