‘Langere wachtlijsten door aantrekkende vraag en nieuwe BKR’

08 februari 2019

‘Langere wachtlijsten door aantrekkende vraag en nieuwe BKR’

In het AD van vrijdagochtend gaat directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang, Magda Heijtel, in op de langere wachtlijsten en een nog krappere arbeidsmarkt . Bestuurslid van de BK en directeur-bestuurder van KinderRijk, Muriëlle Springer, gaf vrijdagochtend samen met Magda Heijtel een interview over dezelfde problemen in het NPO Radio 1 Journaal van 9:00 uur.

“Medio 2017 was de gemiddelde wachttijd een halfjaar. Dat is nu al een jaar. De vraag naar kinderopvang stijgt heel snel. In een jaar tijd zijn we met 62.000 kinderen gegroeid naar 796.000 kinderen in de opvang. Door die groei en de BKR zijn er nu 4620 vacatures in de kinderopvang. Op iedere 1000 banen bij de kinderdagverblijven zijn er 51 niet vervuld. Ter vergelijking: landelijk, verdeeld over alle soorten banen ligt dat cijfer op 31,” zo legt Magda Heijtel uit in het AD.

Naast de kosteneffecten van de nieuwe BKR waar de BK al vaker en eerder op wees,  is een ander gevolg van deze maatregel dat het voor sommige ouders steeds moeilijker wordt een baan en zorg voor hun kinderen te combineren. Hierdoor komt vooral voor vrouwen de arbeidsparticipatie steeds verder onder druk te staan.