23 april 2024

OMT-advies na regionale uitbraak mazelen: beperk contacten op kinderdagverblijf

Het OMT adviseert kinderdagverblijven onder anderen broertjes en zusjes van mazelenpatiënten te weren. Dat heeft te maken met de toegenomen hoeveelheid besmettingen.

Het RIVM en het Outbreak Management Team (OMT) adviseren kinderdagverblijven broertjes en zusjes van kinderen met mazelen te weren tot de zieke niet meer besmettelijk is. Meestal duurt een besmettelijke periode twee weken. Ook moeten groepen in kinderdagverblijven zo min mogelijk contact met elkaar hebben als er een besmetting heeft plaatsgevonden.

Er is op dit moment geen sprake van een acute situatie, benadrukt het RIVM. We hebben nu namelijk te maken met een regionale uitbraak, “nog zeker niet” met een landelijke uitbraak. Toch is er reden tot zorgen: er is de laatste jaren een dalende vaccinatiegraad, zowel in Nederland als wat breder in Europa. Ook is er doorgaans elke tien à vijftien jaar een mazelenuitbraak in Nederland. Omdat de vorige uitbraak in 2013 en 2014 was en we nu te maken hebben met meerdere meldingen van mazelen, werd het OMT weer bij elkaar te roepen.

Adviezen van OMT moeten verdere uitbraak bestrijden
Het OMT kwam daarom vorige maand bij elkaar om advies uit te brengen over de mazelenuitbraak. Met die adviezen moet verdere uitbraak worden bestreden en eventuele schade worden beperkt. Zo is het advies aan de GGD om gevallen van mazelen goed te monitoren en zo in te grijpen op kinderdagverblijven wanneer dat nodig is. De gezondheidsdienst kan bijvoorbeeld bepalen of kinderen in aanmerking komen voor een vervroegde vaccinatie. Minister Dijkstra van Volksgezondheid heeft dit advies overgenomen.

Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang: “We adviseren onze leden te allen tijde het advies van OMT op te volgen. Dus ook de staande regel dat broertjes en zusjes van kinderen met mazelen tijdens de incubatietijd niet naar het kinderdagverblijf mogen. Mazelen is een extreem besmettelijke, zelfs dodelijke, ziekte. Kinderen kunnen tot de leeftijd van 14 maanden niet tegen de mazelen gevaccineerd worden. Zij zijn dus niet beschermd als ze op de groep besmet raken met de mazelen.”

Behoefte aan duidelijkheid
BK dringt al een tijdje bij de overheid aan op meer duidelijkheid over wel of niet mogen weigeren van kinderen die niet gevaccineerd zijn. Bijlsma: “Het OMT-advies is een tijdelijke oplossing voor een structureel probleem. Hopelijk is dit een eerste stap op weg naar structurele duidelijkheid voor onze kinderopvangorganisaties.”