25 augustus 2022

Minister geeft reactie op brandbrief sector Kinderopvang

Minister van Gennip heeft gereageerd op de brandbrief ‘Een hartenkreet uit de sector Kinderopvang’ die vertegenwoordigers uit onze sector op 7 juli 2022 hebben aangeboden.

In haar reactie geeft de Minister aan begrip te hebben voor de zorgen over het personeelstekort die vanuit de sector zijn gedeeld. Van Gennip wil graag benadrukken dat zij deze zorgen deelt.

De Minister laat in haar brief o.a. weten:
“De kinderopvang is een zeer belangrijke sector in onze maatschappij. Pedagogisch professionals werken elke dag hard om kwalitatief goede en veilige opvang te bieden aan onze kinderen en hen te begeleiden in hun ontwikkeling. Pedagogisch professionals dragen zo bij aan een goede start voor de toekomstige generatie.
Naast de baten die kinderopvang jonge kinderen biedt, is kinderopvang ook een randvoorwaarde voor de arbeidsparticipatie van jonge ouders. Als ouders geen opvang hebben, heeft dit een negatief effect op de gehele arbeidsmarkt.

Minister van Gennip ziet in de aanpak van krapte in de kinderopvang, naast een essentiële rol van werkgevers, ook een duidelijke rol voor de overheid weggelegd. Afgelopen juni is er een kamerbrief aanpak arbeidsmarktkrapte gepubliceerd om krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Daarin staan acties voor de overheid en voor werkgevers. Denk aan maatregelen om het werk anders in te richten, het stimuleren van meer uren werken, een leven lang ontwikkelen en andere manieren van werven. De verwachting is dat deze maatregelen ook impact hebben op de kinderopvangsector. In het plan wordt gesproken over zes kabinetsmaatregelen:

  1. Stimuleren van technologie- en procesinnovatie;
  2. Inzet op arbeidsaanbod;
  3. Verbeteren van de match;
  4. Stimuleren van meer uren werken;
  5. Inzet op leven lang ontwikkelen;
  6. Verbeteren aansluiting initieel onderwijs en arbeidsmarkt.

Daarnaast heeft Minister van Gennip afgelopen juli een vervolgbrief “Hoofdlijnenbrief Arbeidsmarkt” gepubliceerd, waarin zij het volgende aangeeft: ‘Gelet op het belang van een evenwichtig arbeidsmarktpakket, streeft het kabinet ernaar om uiterlijk begin 2023 besluiten te nemen over de invulling van maatregelen die werkgeverschap aantrekkelijker maken en wendbaarheid van ondernemingen vergroot.’

Vervolgstappen
De minister geeft aan na de zomer opnieuw met een brief aan de Tweede Kamer te komen, waarin zij verder zal toelichten hoe zij samen met de sector de personeelstekorten in de kinderopvangsector wil aanpakken. De voorstellen die in de brandbrief gedaan zijn rondom het vergroten van de vijver van potentiële medewerkers, het verlagen van de regeldruk en het creëren van innovatieruimte zal zij waar mogelijk als oplossingsrichting meenemen.

We blijven in gesprek
De minister begrijpt dat er momenteel veel gevraagd wordt van de kinderopvangsector. De sector draagt een grote verantwoordelijkheid naar Nederlandse ouders en kinderen en perfecte oplossingen voor de huidige problemen zijn er niet. Samen zullen we ons best moeten doen om met goede, haalbare en uitvoerbare ideeën en oplossingen te komen. De minister blijft daarom ook in de komende periode graag met de sector in gesprek.

Lees de hele reactie van de Minister op de meest recente brandbrief vanuit de sector.