Vandaag publiceerde het AD een artikel met de kop ‘Massale leegloop kinderopvang. Hoogste uitstroom in 10 jaar, record aan vacatures.’ Wij herkennen ons niet in dit artikel.
Dat er nog steeds een nijpend personeelstekort is, is een feit. Toch zijn in het tweede kwartaal van 2023 juist het aantal vacatures licht gedaald van 6950 naar 6700 (bron CBS). Deze licht dalende trend (of stabilisatie) zien wij ook terug in de (representatieve) arbeidsmarktpeiling van Kinderopvang werkt! van 19 juli 2023. Het AD spreekt over een record van 4400 vacatures. Emmeline Bijlsma, directeur: “Dit zou een nog grotere daling zijn en dus zeker niet een ‘record aan openstaande vacatures’.”
Daarbij is de kinderopvang een sterk groeiende sector. Voor een correcte duiding van de cijfers van het CBS zou je in onze optiek de uitstroom (14.230) versus instroom (20.780) moeten aanhouden. Er is dan juist sprake van meer instroom. Emmeline: “In het afgelopen jaar gingen circa 7000 nieuwe medewerkers aan de slag in de Kinderopvang. De uitstroom is bovendien iets lager dan het voorgaande jaar en wijkt niet sterk af van andere sectoren zoals verpleging, verzorging en thuiszorg.”
De aangevoerde reden dat een hoger salaris reden is dat veel uitstroom naar het onderwijs is, herkennen we ook niet. We zien medewerkers naar uiteenlopende sectoren uitstromen. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de medewerkers (jonger dan 45 jaar) elders in de kinderopvang hetzelfde werk gaat doen en dat iets minder dan de helft buiten de kinderopvang aan het werk gaat.
Emmeline: “Wel weten we dat medewerkers die een combinatiebaan hebben met het onderwijs (dus bijvoorbeeld ’s ochtends onderwijsassistent op de basisschool, ’s middags pedagogisch medewerker op de bso) eerder uitstromen naar het onderwijs. Dit heeft niet met hoger salaris te maken maar met andere arbeidsvoorwaarden. Vooral voor pedagogisch medewerkers met jonge kinderen sluiten de uren in het basisonderwijs beter aan op hun privéleven omdat zij tijdens de schoolweken ook (deels) vrij hebben.”
“Het arbeidsmarkttekort in de kinderopvang is groot – net als in de rest van Nederland. Mede daarom zijn alle plannen voor gratis kinderopvang een fictie. Die plannen zouden zorgen voor 30% extra vraag. Gezien de tekorten die er al zijn is dat duidelijk een doodlopende weg. Terecht dat het huidige demissionaire kabinet die plannen op de lange baan heeft geschoven. Maar laten we het ook niet erger maken dan het is en de feiten blijven benoemen. De sector werkt heel hard en succesvol aan het vinden van nieuwe collega’s. De feiten laten dat zien. We blijven daar ons best voor doen.”