25 oktober 2023

2Doc: Een pop zoals ik, donderdag 26 oktober om 22.25 uur op NPO 2

De poppenwereld waarin wit, blond en perfect wordt gepropageerd is nog steeds mateloos populair. Maar welke poppen zijn er voor kinderen van kleur, kinderen met fysieke uitdagingen, met medische aandoeningen, of die er net even anders uitzien. Hoe werkt die wereld met helden en heldinnen in op kinderen die zich niet herkennen in de witte poppen? 2Doc: Een pop zoals ik is op donderdag 26 oktober om 22.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Volgens pedagoog en psycholoog Jillian Emanuels kampen kinderen van kleur en bi-culturele kinderen vaak met een negatief zelfbeeld. Zij doen op jonge leeftijd al uitspraken zoals: “Ik wil wit zijn” of “Ik vind mijn haar niet mooi.” Op televisie en in films zien deze kinderen veelal witte mensen waardoor het lastig is voor hen om een positief zelfbeeld te kunnen ontwikkelen.

Een pop zoals ik’ gaat over de ontwikkeling van het zelfbeeld van donkere kinderen. Via de zwarte poppenwinkel Colourful Goodies in Amsterdam Noord volgen we 3 gezinnen die een pop hebben gekocht, naar huis en op school. Wat betekent een pop voor je zelfbeeld als je daarmee worstelt omdat je donker gekleurd bent of omdat je met albinisme moet leren leven? We observeren niet alleen wat voor effect donkere poppen op het dagelijks leven van de kinderen (en ouders) thuis en op school hebben. Impliciet willen we een gevoel overbrengen, wat het betekent om als donker kind in een dominant witte samenleving op te groeien. Is onze maatschappij wel zo tolerant zoals – vooral door witte Nederlanders – wordt gedacht?

Bekijk de trailer

Een pop zoals ik is geregisseerd door Cinta Forger en Walther Grotenhuis en is geproduceerd door Olympic Films in samenwerking met KRO-NCRV. De film kwam tot stand met steun van CoBO.