12 september 2024
Kinderopvang wil af van schijnzelfstandigheid
Vandaag is het commissiedebat ZZP in de Tweede Kamer. In dit debat zullen Kamerleden van de verschillende fracties hun standpunt op zzp toelichten. Daarnaast beantwoorden de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Eddy van Hijum, en de staatssecretaris van Financiën, Folkert Idsinga, verschillende vragen en komen ze terug op een aantal brieven.
In het debat zullen onder meer de opheffing van het moratorium Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) en de invoer van de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR) aan de orde komen. Zowel het opheffen van het moratorium als de nieuwe wet VBAR hebben tot doel het aantal schijnzelfstandigen te verminderen.
BK en BMK zijn voor opheffing van het moratorium en voor verduidelijking van de regels die schijnzelfstandigheid voorkomen. De inzet van ZZP’ers ‘op de groep’ draagt niet bij aan de continuïteit van het werk en de emotionele veiligheid voor kinderen. Daarnaast zorgt het voor scheve gezichten onder het vaste personeel. ZZP’ers hebben minder taken dan vaste medewerkers, maar worden wel beter betaald, zo is het beeld. Tenslotte drijft de inzet van ZZP’ers de kostprijs op waardoor veel organisaties voor de keuze staan: de uurprijs verhogen of de groep of locatie sluiten. Beide opties zetten de toegankelijkheid van de kinderopvang nog meer onder druk.
In onze optiek is de wens van ZZP’ers voor meer flexibiliteit prima in te regelen met een vaste flexibele schil en de inzet van uitzendkrachten. Dit laatste borgt direct dat flexibele medewerkers ook bestaanszekerheid opbouwen in de vorm van verzekering bij arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw. We heten alle ZZP’ers daarom van harte welkom in loondienst!