12 september 2024

Emmeline Bijlsma reageert in RTL Nieuws op strengere kwaliteitseisen gastouderopvang

Gisteren reageerde onze directeur Emmeline Bijlsma in het RTL Nieuws op de steeds strengere regels voor de gastouderopvang en de gevolgen die dit heeft.

De gastouderopvang staat onder grote druk terwijl deze juist een onmisbare schakel is in ons maatschappelijk systeem. Gastouders moeten aan steeds meer (kwaliteits)eisen voldoen, terwijl de vergoeding die ze krijgen vanuit de overheid laag blijft. Het aantal gastouders is in acht jaar tijd gehalveerd en dat heeft grote gevolgen.

Emmeline benadrukt in het item wederom het belang van de gastouderopvang: “Gastouders vervullen een essentiële rol juist voor mensen die werken in verpleging, in de zorg en bij de politie en in gebieden waar niet veel mensen wonen en geen kinderopvang is. Dus een cruciaal element in ons kinderopvang landschap.”

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de Wet Verbetermaatregelen Gastouderopvang. Wij zijn blij dat we onze standpunten bij de Kamerleden over het voetlicht hebben kunnen brengen, en ook zijn we het eens met de staatssecretaris dat de kwaliteit omhoog moet, maar kwaliteit heeft ook een prijs.

Klik hier om de RTL Nieuwsuitzending terug te kijken vanaf 12:25 min.