24 juni 2024

Kinderdagverblijven testen wasbare luiers

In 2023 zijn er op vier kinderdagverblijven pilots uitgevoerd met wasbare luiers. Dit gebeurde in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Het doel is het verkleinen van de hoeveelheid afval en Rijkswaterstaat focust zich met het programma ‘van afval naar grondstof’ (vang) onder andere op luiers. 8% van het huishoudelijk restafval bestaat namelijk uit luiers en incontinentiemateriaal. Bij bedrijven wordt jaarlijks ongeveer 400 Kton van dit afval geproduceerd. Daarom wil Rijkswaterstaat met deze pilots duurzame alternatieven promoten.
De pilots zijn uitgevoerd in en door de gemeenten Apeldoorn, Utrecht en Renkum. De evaluatie is uitgevoerd door de Natuur en Milieufederaties.

BK juicht dit soort initiatieven uiteraard toe en volgt de ontwikkelingen als het gaat om het geschikt maken van wasbare luiers voor in de kinderopvang.

Wil je weten hoe de pilots zijn verlopen op de kinderdagverblijven? Lees dan het evaluatierapport over wat de pilots inhielden en hoe de medewerkers en ouders de pilot hebben ervaren.

Ben je benieuwd naar persoonlijke ervaringen van medewerkers? Lees dan het interview met twee van de deelnemende kinderdagverblijven: het Stoerwoud in Utrecht en Christoforus in Apeldoorn.

Wil je zien hoe een kinderdagverblijf dat met wasbare luiers werkt eruit ziet en hoe zij daarmee omgaan? Bekijk dan de video van de pilot, opgenomen bij Winja Wanja in Renkum.

Lees ook het op onze website verschenen artikel over de pilot ‘duurzaam  luieren’ van Partou.