22 oktober 2024

Internetconsultatie gestart naar vaccinatie als toelatingsvoorwaarde kinderopvang

Vorige week hebben we jullie geïnformeerd over het wetsvoorstel dat door de VVD en D66 is ingediend om ongevaccineerde kinderen in bepaalde gevallen te weren van de kinderopvang. Het wetsvoorstel moet regelen dat de minister van Volksgezondheid kinderopvang-organisaties kan verplichten kinderen te weigeren die niet meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Inmiddels is er een internetconsultatie gestart. Reageren kan tot 29 november.

 

De laatste jaren ligt de vaccinatiegraad voor met name de mazelen en kinkhoest te laag. Dit heeft ernstige en in sommige gevallen zelfs dodelijke gevolgen.

Nu is het nog zo dat kinderopvangorganisaties zelf een beleid kunnen voeren ten aanzien van vaccinaties. Het wetsvoorstel regelt, voor in de situatie waarin de vaccinatiegraad onder een kritische grens van 92% zakt, dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een wettelijke plicht tot deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma als voorwaarde voor toegang tot de kinderopvang stelt, in de eerste instantie met uitzondering van buitenschoolse opvang en gastouderbureaus, voor zowel kinderen als medewerkers van kindercentra. Daarop zijn uitzonderingen mogelijk, zoals wanneer iemand vanwege medische redenen niet gevaccineerd is. Het is een initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Tielen (VVD) en Paulusma (D66). Lees hier het hele bericht.

Klik hier om te reageren op deze consultatie.