18 oktober 2024

Reactie BK op wetsvoorstel weigeren ongevaccineerde kinderen in kinderopvang

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat de VVD en D66 een wetsvoorstel indienen om ongevaccineerde kinderen te weren bij de kinderopvang. Het wetsvoorstel moet regelen dat de minister van Volksgezondheid kinderopvangorganisaties kan verplichten kinderen te weigeren die niet meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma.

Het echte probleem in Nederland is natuurlijk de lage vaccinatiegraad, en het feit dat we er maar niet in slagen om die omhoog te krijgen. Het gevolg is dat we nu met elkaar dit gesprek moeten voeren en naar zulke ingrijpende voorstellen moeten gaan.

Duidelijke handvatten
Het wetsvoorstel kent vele voor- en tegenstanders, emoties en meningen. Wij hebben altijd betoogd dat de verantwoordelijkheid om kinderen al dan niet te weigeren niet bij de kinderopvang zelf kan worden gelegd, want wij zijn niet de wetgever in ons eigen Koninkrijk. We hebben daarom gevraagd om duidelijke handvatten vanuit de politiek. Als we de lijnen van het wetsvoorstel goed begrijpen, worden die handvatten nu geboden: in het voorstel is het aan de minister om de kinderopvang te verplichten om ongevaccineerde kinderen te weigeren als de vaccinatiegraad in een bepaalde regio onder de drempelwaarde komt. Daarmee komt de verantwoordelijkheid op de juiste plek te liggen. We gaan graag verder in gesprek over de vraag hoe dit ook goed uit te voeren is.

Emmeline Bijlsma reageerde vanmorgen op het wetsvoorstel in het NPO1 radioprogramma Spraakmakers. Luister hier het fragment terug met Emmeline’s reactie na 22:50 min.

Lees hier het nieuwsbericht van vanmorgen in het AD.