18 oktober 2024

Uitzondering gastouders bij wetgeving over speeltoestellen en kinderbedden

Goed nieuws voor de gastouderopvang: Gastouders hoeven per januari 2025 niet langer te voldoen aan de WAS 2023 (Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen 2023). Dit besluit stelt veiligheidseisen aan het gebruik van speeltoestellen in openbare ruimtes. Omdat speeltoestellen bij gastouders thuis in de tuin staan, is het moeilijk te bepalen of dit openbaar of privégebruik is. Daarom hoeft de gastouderopvang zich straks niet meer te houden aan de WAS.

 

BK heeft samen met andere sectorpartijen en het ministerie van SZW hard gewerkt om deze uitzondering mogelijk te maken. Een heerlijk vooruitzicht dat er straks weer op de speeltoestellen in de tuin gespeeld kan worden!

Kinderbedjes
Ook de regels voor kinderbedden en -boxen veranderen voor gastouders. De eisen daarvoor die nu ook voor gastouders gelden, zijn bedoeld voor kinderdagverblijven. De regels passen niet bij de manier waarop gastouderopvang plaatsvindt. Dit betekent dat gastouders niet meer aan die specifieke regels hoeven te voldoen maar zich wel moeten blijven houden aan de algemene veiligheidseisen voor kinderbedden en -boxen die in de wet staan.

Ga hier naar het gehele Besluit in de Staatscourant.