13 juni 2024

Internationale Dag tegen Kinderarbeid: sector neemt productieketen onder de loep

Foto: Elizaveta Dushechkina

Gisteren was het de Internationale Dag tegen de Kinderarbeid. Wist je dat wereldwijd 1 op de 10 kinderen tussen de 0-18 jaar moet werken en niet dagelijks naar school kan? En dat maar liefst 70% van de kinderarbeid voorkomt in de landbouwsector?

 

De mango’s in Peru bijvoorbeeld, worden voor een deel door kinderen geoogst. Deze kinderen krijgen geen of te weinig onderwijs.

Onder de loep nemen
Daarom hebben kinderopvangorganisaties Partou, Hestia, Op Stoom, Kindergarden, Mundo, Humankind, Wij zijn JONG, het Waarborgfonds Kinderopvang, NGO’s Global March Against Child Labour en Terre des Hommes en brancheorganisaties BK en BMK, de handen ineen geslagen hebben om de hele keten van de mangoteelt tot de inkoop en doorverkoop in Nederland onder de loep te nemen. En zo zijn er meer voorbeelden. Hiervoor hebben wij een RVO-subsidie toegekend gekregen om kinderarbeid in een productieketen op te sporen, te voorkomen en aan te pakken.
Onze inzichten willen we gebruiken voor verantwoorde inkoop in de hele kinderopvangsector. Want ook elders in de wereld verdienen kinderen een mooie toekomst. En fruit eten we graag, maar wél verantwoord, duurzaam en eerlijk.

Interview expert kinderarbeid
Kinderopvang Totaal sprak hierover met Tulika Bansal. Bansal is expert mensenrechten en kinderarbeid. Zij doet onderzoek naar het gebruik van kinderarbeidvrije producten in de kinderopvang en ze geeft hierover trainingen en informatie aan organisaties. Tevens is zij als expert betrokken bij het Kinderopvang project. Waar worden kinderen ingezet en wat kun jij daar als kinderopvangorganisatie aan doen? Kinderopvang Totaal stelde Bansal hierover een aantal vragen.

Lees het volledige artikel hier. (Let op: hiervoor moet je ingelogd zijn)