5 juni 2023

Goed nieuws – kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker is verruimd

Foto: Ashton Bingham

Voor zij-instromers, herintreders en anderen met een niet (meer) kwalificerende opleidingsachtergrond is er nu een extra mogelijkheid om aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker te voldoen: het behalen van beroepsgerichte mbo-certificaten.

Het gaat om deze certificaten:

  • C0125 Pedagogisch klimaat in de kinderopvang
  • C0123 Ontwikkeling en spelen stimuleren in de kinderopvang
  • C0126 Professioneel samenwerken en communiceren in de kinderopvang

Wie alle drie de mbo-certificaten heeft behaald, voldoet aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerker.
Het afgelopen jaar zijn wij veelvuldig in gesprek geweest met onze ketenpartners om deze beroepsgerichte mbo-certificaten mogelijk te maken.
Als een van de mogelijkheden om de instroom van zij-instromers, herintreders en anderen met een niet (meer) kwalificerende opleidingsachtergrond te vergroten en te versnellen heeft het OAK in april 2022 drie beroepsgerichte mbo-certificaten aangevraagd. Het OAK deed dit samen met Drenthe College, ROC Midden Nederland en OPPstap Zorg en Welzijn (particulier mbo). De minister van OCW heeft in april de mbo-certificaten vastgesteld en gepubliceerd in de Staatscourant. Hierdoor hebben de mbo-certificaten vanaf april 2023 een formele en landelijke status binnen het beroepsonderwijs gekregen. Lees meer hierover op de website van Kinderopvang werkt!

De drie beroepsgerichte mbo-certificaten bevatten onderdelen (werkprocessen) van de mbo-3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang. Het is zelfs mogelijk dat het behalen van één certificaat al voldoende is. Dat hangt af van eerdere behaalde diploma’s.

Deze mbo-certificaten zijn ook aantrekkelijk als individuele maatwerktrajecten. Bijvoorbeeld voor:

  • iemand die start als Pedagogisch medewerker in ontwikkeling
  • medewerkers in de buitenschoolse opvang die ook graag in de dagopvang willen werken
  • medewerkers die voldoen aan de kwalificatie-eis maar op onderdelen hun kennis en vaardigheden willen opfrissen of verbreden

De mbo-certificaten gelden niet als bewijs voor de taaleis en voldoen ook niet als scholing voor werken met 0-jarigen. Deze eisen gaan in vanaf 1 januari 2025.