6 juni 2024

De finalisten uitgelicht: Kinderopvang Duimelot in Zenderen

Dinsdag 11 juni reikt BK de allereerste Speelruimte Award uit. Drie locaties van Kinderopvangorganisaties strijden die dag om de winst. Zij geven ieder op hun eigen unieke manier invulling aan speelruimte. Iedere dag lichten wij een finalist uit met hun visie op speelruimte, en vandaag is dat Kinderopvang Duimelot in Zenderen!

Zelfscheppend spel
Binnen de opvang komen drie visies op spel bij elkaar: spel als motor voor de ontwikkeling, spel om tot verbeelding en verwerking te komen en spel als de mogelijkheid voor de opbouw van een eigen persoons- en identiteitsvorming.

Spel dient dus als bron van waaruit de ontwikkeling plaatsvindt. Niet zomaar spel maar vrij spel: zelfscheppend spel! Kinderen ontwikkelen zich als zij open spelmaterialen krijgen die aansluiten bij hun ontwikkeling. Dit heeft consequenties voor de manier van werken. Het betekent dat Duimelot niet werkt met ‘moet’ dingen als het behalen van vooropgestelde doelen, toetsen afnemen en een vooraf vastgesteld programma.

Procesgericht werken
Dat betekent ook dat Duimelot de kinderen niet met “mooie” werkjes naar huis laat gaan waar zij zelf maar weinig invulling aan hebben kunnen geven. In plaats van productgericht werken kiest het team voor procesgericht werken waarin experimenteren met materialen centraal staat.

Ruimte maken voor spel betekent bij Duimelot werk maken van een voorbereide omgeving die uitnodigt om op ontdekking te gaan. De inrichting van de groepsruimte groeit mee met de leeftijd en de behoefte van de kinderen.

Eerste indruk jury
Juryvoorzitter Mark Mieras: “Alles is bij Duimelot goed doordacht om kinderen vanaf het prille begin uitdagend te laten spelen. Pedagogisch professionals zijn hier voortdurend op gericht.”

Benieuwd naar de andere finalisten? Neem hier een kijkje op hun website:

Wil jij ook weten wie er straks wegloopt met de eerste BK Speelruimte Award en heb je je nog niet aangemeld? Meld je dan nog snel aan voor de ALV en het Speelruimte event!

De jury is op bezoek geweest bij Duimelot. Zie hieronder een sfeerimpressie: