GGD GHOR Nederland heeft onlangs aan alle GGD Regio’s gevraagd om aan alle houders te communiceren dat de inzet van de pedagogisch beleidsmedewerker het werkelijk aantal uren betreft dat door een houder moet worden gerealiseerd om te voldoen aan de wettelijk eis.
BK is het met deze interpretatie van GGD GHOR Nederland totaal oneens! De interpretatie betekent kort gezegd dat een houder boven op de uren inzet die hij heeft berekend middels de rekentool, extra uren moet rekenen voor verlof, vakantie en ziekte van de pedagogisch beleidsmedewerker. In weken uitgedrukt kom je op jaarbasis al snel op minimaal vijf weken afwezigheid voor verlof, vakantie en ziekte. Houders moeten dus per pedagogisch beleidsmedewerker extra inzet plegen om aan de wettelijke eis te voldoen volgens GGD GHOR Nederland.
GGD GHOR Nederland komt vijf jaar (!) na de introductie van de pedagogisch beleidsmedewerker met deze verduidelijking. Ook past deze verhoging van de uren inzet, totaal niet in het beleid van het ministerie om de werkdruk voor de kinderopvang branche te verminderen. BK heeft bij SZW en GGD GHOR Nederland geprotesteerd tegen deze nieuwe toepassing van de regels, maar heeft geen gehoor gevonden. Volgens het ministerie past de uitleg van GGD GHOR Nederland binnen de regelgeving. Ondanks dat nergens in wet en regelgeving of de online rekentool, die speciaal voor het berekenen van de uren inzet is gemaakt, wordt gesproken over het werkelijk aantal uren.
Het is voor BK onduidelijk wanneer de GGD het werkelijk aantal uren gaat toepassen. Ook is het ons niet duidelijk of het werkelijk aantal uren al voor het jaar 2023 gaat gelden. Uit het bericht naar alle houders blijkt dat niet. We adviseren daarom alle houders die niet voldoen aan de wettelijke eis door deze interpretatie en mogelijk een advies tot handhaving krijgen bij hun inspectie, bij hun inspecteur een beroep te doen op verzachtende omstandigheden. De verzachtende omstandigheid is dat een houder pas in oktober 2023 kon weten dat je rekening moet houden met verlof, vakantie en ziekte. Terwijl een houder met meer dan één locatie al in januari 2023 al zijn uren inzet voor het lopende jaar, schriftelijk moest vastleggen voor beroepskrachten en ouders. De gemeente als handhaver heeft dan de mogelijkheid de houder geen sanctie op te leggen.
Kom je als houder door deze interpretatie in de problemen dan is het raadzaam om juridisch advies in te winnen. Mogelijk kun je in beroep tegen de beschikking van de gemeente. Ook is het raadzaam je inspecteur te vragen naar de wettelijke artikelen waarop hij het werkelijk aantal uren baseert en zijn berekening van het werkelijk aantal uren.
Leden van BK kunnen gratis gebruik maken van de juridische helpdesk juridisch@kinderopvang.nl of bel 020-896 51 33.