19 augustus 2024

Taaleis IKK in kinderopvang: controleer of medewerkers klaar zijn voor 2025

Pedagogisch medewerkers spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen, en een goede taalvaardigheid is daarbij essentieel. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle pedagogisch medewerkers in de dagopvang en peuteropvang voldoen aan de nieuwe Taaleis IKK, die vereist dat zij mondelinge taalvaardigheid op minimaal taalniveau 3F (B2-niveau) hebben. Om te helpen bij het voldoen aan deze nieuwe regel, is de Taaleis IKK Check ontwikkeld. Deze tool maakt het eenvoudig om te controleren of (potentiële) medewerkers klaar zijn voor de nieuwe eisen.

Uit een arbeidsmarktpeiling van Kinderopvang werkt! van afgelopen juni, blijkt dat 40 procent van de kinderopvangorganisaties nog niet voldoet aan de Taaleis IKK. Toch verwacht 86 procent van deze organisaties dat ze op tijd, voor 1 januari 2025, aan de eisen zullen voldoen. Er heerst echter nog steeds enige onduidelijkheid over de exacte voorwaarden van de nieuwe regel. Dit heeft geleid tot veel vragen vanuit kinderopvangorganisaties. Ook gaf 6 procent van de ondervraagde organisaties in de peiling aan niet precies te weten wanneer een medewerker aan de Taaleis IKK voldoet.

Taaleis IKK Check
Om deze onduidelijkheden weg te nemen, heeft Kinderopvang werkt! de Taaleis IKK Check ontwikkeld. Deze handige tool helpt organisaties snel en eenvoudig te controleren of hun medewerkers aan de nieuwe taaleis voldoen. De tool houdt rekening met verschillende opleidingsachtergronden en specifieke situaties, wat heeft geleid tot meer dan 600 mogelijke routes. Binnen enkele klikken weten organisaties of hun (potentiële) medewerkers klaar zijn voor de Taaleis IKK.

Check eenvoudig of een medewerker aan de Taaleis IKK voldoet:

Taaleis IKK check

Taalaanbod Randstad
Wij begrijpen dat de taaleis een uitdaging kan zijn, en daarom informeren we jullie graag over mogelijkheden om jullie daarbij te ondersteunen. Weet je als organisatie niet waar en hoe te beginnen? Heb je al een begin gemaakt maar weet je niet met welke taalaanbieder je nu het beste aan de slag kunt gaan?
Met zorg is er door Randstad een coalitie samengesteld onder het toeziend oog van BK en Kinderopvang werkt!, in samenwerking met Kans², STE en UvA Talen. Deze Taalcoalitie Kinderopvang heeft een taalaanbod ontwikkeld om organisaties te ondersteunen bij het begeleiden van hun medewerkers richting het behalen van de taaleis IKK. In dit nieuwsbericht lees je meer over het programma en hoe Randstad jou kan ondersteunen in het voldoen aan de taaleis.