19 augustus 2024

Internetconsultatie niet indexeren maximum uurtarief 2026: reageren kan nog tot 21 augustus

Foto: Andre Taissin

Het ministerie van SZW heeft een Internetconsultatie gestart naar een wijziging van de Wet Kinderopvang. Het gaat om het niet indexeren van de maximum uurprijs over het berekeningsjaar 2026.

Samengevat:

  • De huidige Wet Kinderopvang schrijft voor dat de maximum uurprijs jaarlijks geïndexeerd moet worden.
  • De wijziging zorgt ervoor dat de maximum uurprijs van de kinderopvangtoeslag voor 2026 eenmalig niet kan worden geïndexeerd.
  • Er wordt aangegeven dat de wetswijziging nodig is om de afspraak over niet-indexeren uit het Hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet te kunnen uitvoeren.
  • Hiermee wordt naar verwachting structureel 254 miljoen bespaard.
  • Het kabinet acht het niet-indexeren in 2026 passend, omdat er recent grote investeringen in de kinderopvangtoeslag zijn gedaan. Hierbij worden het verhogen van de maximum uurprijzen in 2024 genoemd, en de geplande herziening van het financieringsstelsel vanaf 2027.

BK maakt ernstig bezwaar tegen deze wijziging. De huidige Wet Kinderopvang schrijft voor dat de maximumuurprijs jaarlijks geïndexeerd moet worden. Door hier aan te tornen, toont de overheid zich onbetrouwbaar. Juist de afgelopen jaren is door de politiek een inhaalslag gemaakt om bezuinigingen uit het verleden te repareren en de kloof tussen het maximum uurtarief dat de overheid vergoedt en de prijs die de opvangorganisatie rekent te dichten. Die reparatie wordt met deze bezuiniging direct weer teniet gedaan. Door het bevriezen van de maximumuurprijs in 2026 gaan ouders alsnog meer betalen. Ook omdat kinderopvangorganisaties wél moeten indexeren om de gestegen kosten te dekken. Vooral ouders met lage inkomens gaan er hierdoor op achteruit. Dit zal de vraag naar kinderopvang door die groep doen afnemen. Terwijl goede kinderopvang van grote waarde is voor de ontwikkeling van jonge kinderen, vooral voor die in kwetsbare posities. Liever zien we dat de overheid de plannen van bijna gratis kinderopvang niet doorzet. Dan is deze bezuiniging ook niet nodig.

De consultatie loopt tot 21 augustus. Reageren kan hier.