5 maart 2021

Rechtszaak Stint: Rechtbank stelt gebruikers in gelijk

Vandaag is de uitspraak bekend gemaakt over de rechtszaak die BK namens ruim 150 leden heeft aangespannen tegen het van de weg halen van de Stint.

We moeten de uitspraak nog goed bestuderen, maar de hoofdlijn is dat de Minister haar besluit om de Stint definitief van de weg te halen, moet heroverwegen en moet onderzoeken of de Stint al dan niet voldoet aan de eisen waaronder hij is toegelaten op de weg. Als ook na dit onderzoek het besluit blijft staan dat de Stint van de weg moet, dan moet een vorm van compensatie voor de geleden schade worden geboden.

BK heeft zich vanaf de schorsing van de Stint intensief bezig gehouden met het dossier. Met de hele bezwaarprocedure en uiteindelijk deze rechtszaak hebben we de belangen van onze leden met grote volharding behartigd. We zijn daarom opgelucht met deze uitspraak. Opluchting overheerst, maar geen blijdschap, want het is en blijft een tragedie, het ongeluk in Oss. Opluchting omdat technisch onderzoek ondergeschikt leek aan beeldvorming, en de rechtbank dat recht heeft gezet. Tijd voor een wijze les: schakel de regelreflex bij incidenten uit. Kijk naar het Stint-dossier, leer daarvan, en zorg dat het na de toeslagenaffaire niet ook fout gaat.

Voor de fijnproevers al iets meer detail over de uitspraak:

  1. T.a.v. de schorsing: De Minister mocht de Stint schorsen in de context van het vreselijke ongeluk bij de spoorwegovergang.
  2. T.a.v. het intrekken van de aanwijzing van de oude, 800 Watt Stint: Deze versie van de Stint (de oudste, eerste versie die nauwelijks meer werd gebruikt) had eigenlijk nooit op de weg toegelaten mogen worden, want voldeed niet aan de toen geldende eisen. De rechtbank volgt hiermee de conclusie van de OVV. Bij de toelating van de eerste Stint waren namelijk fouten gemaakt in de wijze waarop de remweg moest worden gekeurd. De Minister heeft de Stint echter wél toegelaten en daarmee mochten fabrikant en gebruikers ervan uitgaan dat deze veilig te gebruiken was. Intrekking van de aanwijzing mag wel, maar dan horen fabrikant en gebruikers te worden gecompenseerd.
  3. T.a.v. het intrekken van de aanwijzing van de 1200 W Stint die het meest werd gebruikt: De Minister had betoogd dat de wijzigingen die aan dit model waren aangebracht gemeld hadden moeten worden door de fabrikant en dat daarom deze Stint formeel nooit toegelaten is. De rechtbank is het hier niet mee eens. Deze Stint viel ook onder de aanwijzing. De Minister moet daarom onderzoeken of deze Stint wel of niet niet voldeed aan de eisen waaronder hij is toegelaten en op basis van deze informatie opnieuw haar besluit nemen. Mocht dan alsnog besloten worden dat ook deze Stint van de weg moet, dan moet ook hier gecompenseerd worden.

Bekijk hier de volledige uitspraak.