25 maart 2024

Rechtsbijstandsfonds Stintum: Aansluiten kan nog!

Per 1 maart 2024 is het Rechtsbijstandsfonds Stintum officieel van start. Een initiatief van een aantal leden uit onze sector als antwoord op de opmerkelijke cessie-voorwaarde die het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) koppelde aan de ‘Compensatieregeling Stint’. Veel organisaties hebben zich al aangesloten. Het is goed om te zien dat veel organisaties zich betrokken voelen en willen aansluiten om de fabrikant te steunen.

Het bestuur van de stichting achter het fonds bestaat uit Michiel van Dam, directeur van Woest Zuid en Gertjan de Jong, directeur van Steijnborg (verzekeraar Stint). De gedachte achter het fonds is de overheid te houden aan de uitspraak van de Raad van State die oordeelde dat de Minister een schadevergoeding moet betalen aan de gebruikers én de fabrikant van de toenmalige Stint. De overheid moet daar nu naar handelen. BK steunt het initiatief voor het fonds maar is zelf geen partij.

Bijdragen in juridische kosten
Michiel: “Met het fonds willen we de fabrikant steunen tegen de onbetrouwbare en onrechtmatige handelswijze van de overheid, door bij te dragen aan de juridische kosten als de overheid de betaalde schadevergoeding aan de kinderopvang daadwerkelijk gaat verhalen op Stintum. Om de fabrikant een eerlijk proces te geven, maar ook om te voorkomen dat het voortbestaan van de fabrikant op losse schroeven komt te staan door deze actie van de overheid.”

Zo werkt het fonds
Het fonds roept iedereen die een beroep heeft gedaan op de compensatieregeling op om een percentage van de ontvangen compensatie te storten in het fonds. Dat kan zijn 10%, 25%, 50% of welk percentage dan ook. Meer informatie over de procedure vind je hier.

Sluit je aan!
Doe mee aan dit initiatief en houd de overheid aan de uitspraak van de Raad van State! Meld je hier aan. Hier kan je aangeven welk percentage je van de ontvangen schadevergoeding wil doneren en of je een rol wil spelen in de (kascommissie van de) stichting. Je aanmelding verplicht je nog nergens toe. Door je aanmelding kan het fonds je wel op de hoogte houden en voorzien van de juiste informatie voor de vervolgstappen.