3 april 2023

Op bezoek bij de agrarische kinderopvang van Monique Litjens

Monique Litjens is voorzitter van de VAK, Verenigde Agrarische Kinderopvang die nauw samenwerkt met de BK. De BK was samen met afgevaardigden van de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VNG en LTO op bezoek bij Kinderopvang de Mukkenstal.

Het aantal agrarische kinderopvangorganisaties is flink gegroeid de afgelopen jaren. In 2020 waren er naar schatting 263 bedrijven met agrarische kinderopvang, in 2007 waren er dat nog slechts 20. Toch worden er behoorlijk wat belemmeringen ervaren.

Deze knelpunten richten zich enerzijds op de vergunningverlening bij het starten van een agrarische kinderopvang en anderzijds op (toekomstige) veranderingen in de bedrijfssituatie die kunnen botsen met de oorspronkelijke vergunningen.

Monique Litjens heeft ons meegenomen in de knelpunten en belemmeringen die spelen bij de Agrarische Kinderopvang en heeft ons ook meegenomen in de wereld van agrarische kinderopvang door ons haar mooie kinderopvang te laten zien.

We besteden graag aandacht aan agrarische kinderopvang gezien dit een innovatieve vorm van kinderopvang is die niet alleen mooie kansen geeft aan kinderen maar in deze tijd van arbeidsmarktkrapte ook een goede toevoeging is aan de kinderopvangsector in zijn geheel.

Op dit moment wordt vanuit LNV samen met VNG en LTO aan een voorstel gewerkt om de ‘Handreiking Multifunctionele Landbouw en Ruimtelijke Ordening’ uit 2011 te actualiseren. De informatie uit deze handreiking kan door gemeenten worden toegepast bij gemeentelijke beleidsafwegingen en bij het maken van plannen op het terrein van ruimtelijke ordening, economie en milieu op het gebied van multifunctionele landbouw.