6 juli 2023
Onderzoeksresultaten uitstroom – werken tot pensioen in kinderopvang niet vanzelfsprekend!
In opdracht van Kinderopvang werkt! is onderzoek gedaan naar de uitstroom van medewerkers uit de kinderopvang. Wat zijn de redenen voor uitstroom? En hoe behouden we de oudere medewerkers?
In de kinderopvang werken vergeleken met andere sectoren, relatief weinig medewerkers van 45 jaar en ouder. De helft is jonger dan 35 jaar.
Opvallende uitkomsten
- Door vertrek van jonge medewerkers werken er relatief weinig oudere medewerkers in de kinderopvang. Ongeveer een derde van de groep medewerkers tussen 25-34 jaar geeft aan minder dan drie jaar te willen werken in kinderopvang. Daarbij zagen werkgevers in het afgelopen jaar relatief vaak jongere medewerkers vertrekken. Bij meer dan de helft van de werkgevers (53,3%) is het in 2022 voorgekomen dat één of meer medewerkers de vestiging hebben verlaten om een andere reden dan pensionering.
- In het onderzoek geven werkgevers aan dat 50 % van de medewerkers jonger dan 45 jaar elders in de kinderopvang hetzelfde werk gaat doen en dat iets minder dan de helft buiten de kinderopvang aan het werk gaat.
- Bij ‘Anders, namelijk’ werd bij jongere medewerkers genoemd dat zij als zzp-er aan de slag gingen of de overstap maakten naar basisschool/zorg en verder werd meerdere keren genoemd dat ze gaan studeren of verhuizen/emigreren. Daarnaast werd (langdurige) ziekte een aantal keer genoemd. Bij oudere medewerkers (20,6%) werd voornamelijk (langdurige) ziekte en reizen/emigreren genoemd.
- Medewerkers en werkgevers hebben verschillende verwachtingen over hoe lang een pedagogisch medewerker in kinderopvang kan blijven werken. Slechts 27% van de medewerkers denkt dat dit kan tot aan het pensioen, terwijl 57 % van de werkgevers dit denkt.
Redenen van uitstroom
De redenen verschillen tussen medewerkers en werkgevers. Medewerkers noemen het lichamelijk zware werk als belangrijkste reden. Daarnaast geven ze aan dat ze de uitdaging en afwisseling missen. Vooral jongere medewerkers denken dat ze op termijn te weinig afwisseling in het werk zullen ervaren en dat ze graag een andere uitdaging aan willen gaan. Werkgevers denken daarentegen dat oudere medewerkers zelf eerder willen stoppen met werken of dat ze te ver af komen te staan van de belevingswereld van jongere medewerkers.
Aanbevelingen
- Aandacht voor jongere medewerkers: het is belangrijk om aandacht te besteden aan medewerkers tussen de 25 en 35 jaar, aangezien een groot deel van hen de kinderopvang binnen drie jaar wil verlaten.
- Aandacht voor oudere medewerkers: oudere medewerkers vinden het werk zwaar en hebben ze behoefte aan meer uitdaging en meer ontwikkeling. Om oudere medewerkers te behouden, is het belangrijk om actief aandacht te geven aan de fysieke zwaarte. Het lijkt alsof de oplossing voor de zwaarte van het werk nu gezocht wordt in het verminderen van het aantal werkuren.
- Handvatten voor werkgevers nodig: om zowel jongere als oudere medewerkers te behouden, is het essentieel dat werkgevers handvatten krijgen die laten zien dat een aanpak gunstig kan zijn en de benodigde investeringen het waard zullen zijn.
Lees op de website van Kinderopvang Werkt meer over het onderzoek of lees het volledige onderzoeksrapport.