6 juli 2023
Onderzoeksresultaten – hoe kan het werkgerelateerd verzuim in kinderopvang omlaag?
In opdracht van Kinderopvang werkt! is onderzoek gedaan naar de oorzaken en mogelijke aanpakken van werkgerelateerd verzuim. Hoe kan het werkgerelateerd verzuim in kinderopvang omlaag?
Het ziekteverzuim in kinderopvang is relatief hoog. Uit het onderzoek blijkt dat 30 % van het verzuim (deels) werkgerelateerd is. Dit biedt kansen om het ziekteverzuim te verminderen.
Medewerkers zijn over het algemeen tevreden met hun werk in kinderopvang. Op een schaal van 1 (zeer ontevreden) tot en met 5 (zeer tevreden) is 63 % (zeer) tevreden. Daarentegen vindt 55 % het werk lichamelijk (heel) zwaar en 38 % het werk emotioneel (heel) zwaar. Medewerkers die minder tevreden zijn ervaren meer stress.
Verschillende oorzaken volgens werknemers en werkgevers
Werknemers die in het afgelopen jaar ziek waren en zeggen dat dit (deels) door het werk kwam, noemen als belangrijkste oorzaken:
- de lichamelijke belasting van het werk
- het gebrek aan rust en ontspanning tussen de werkzaamheden door
Werkgevers denken dat het werkgerelateerd verzuim voornamelijk te maken heeft met de personeelstekorten. In veel mindere mate wijzen zij lichamelijk zwaar werk en beperkte mogelijkheden voor rust aan als oorzaak. Werkgevers en werknemers zijn eensgezind als het gaat om andere oorzaken in het werk die tot ziekteverzuim kunnen leiden. Namelijk de besmetting met virussen, waaronder corona, die werknemers op het werk oplopen. Ruim driekwart van de werkgevers gebruikt maatregelen om ziekteverzuim te beperken.
Aanbevelingen na het onderzoek
- Meer herkenning van problematiek ziekteverzuim nodig:
Werkgevers zijn vaak niet bekend met het verzuimpercentage van hun vestiging en ze denken dat maar een klein deel van het verzuim werkgerelateerd is. Hiermee lijken ze weinig urgentie te voelen om het ziekteverzuim te verminderen. Er zal meer aandacht moeten komen voor het inzichtelijk maken van het verzuim en de kosten die daarmee gemoeid zijn. - Verlichting lichamelijk zwaar werk is een van de sleutels:
Lichamelijk zwaar werk en gebrek aan ontspanningsmogelijkheden zijn oorzaken van ziekteverzuim die werknemers benoemen, maar werkgevers zien dit in veel mindere mate. Ze besteden er daardoor nog onvoldoende aandacht aan. Maatregelen voor verlichting van lichamelijke zwaarte zouden ontwikkeld en toegepast moeten worden. - Besmettingsrisico serieus nemen:
Het risico op besmetting met virussen, zoals griep, is een belangrijke werkgerelateerde factor van ziekteverzuim in kinderopvang. En daarmee werd zeker niet alleen gewezen naar het coronavirus. Het zou goed zijn om dit risico serieus te nemen en manieren te bedenken om werknemers meer te beschermen. - Inzetten op tevredenheid heeft positieve invloed op ziekteverzuim:
Onderzoek laat zien dat er een samenhang is tussen tevredenheid met het werk en zowel het ervaren van stress als ziekteverzuim. Om de werktevredenheid van medewerkers te verbeteren helpt aandacht en waardering geven, autonomie in het werk bevorderen, en het creëren van een goede werksfeer. Het is essentieel dat werkgevers zich hiervan bewust worden.
Lees op de website van Kinderopvang Werkt meer over het onderzoek of lees het volledige onderzoeksrapport.