Coronalogboek: Gastouderbureau Bij de hand

18 mei 2020

Coronalogboek: Gastouderbureau Bij de hand
#BKinactie

In deze rubriek reizen we (momenteel digitaal en telefonisch) door het land om verhalen uit de sector op te halen. Verhalen over ondernemerschap, over unieke initiatieven en (gemeenschappelijk) problemen. Want er gebeurt veel en we kunnen van elkaar leren. Reageren? Mail naar shula@kinderopvang.nl

De kinderopvangsector is er een van ondernemers, dus van creativiteit en innovatie. Als geplande evenementen niet door kunnen gaan, dan verplaats je hem. Naar online, bijvoorbeeld. Ik sprak met Karin Meijer, directeur en oprichter van Gastouderbureau Bij de hand.

“Dit jaar zou de vijfde Gastouderdag op 18 april plaatsvinden. Een dag die in de loop van de jaren is uitgegroeid tot een groot en belangrijk jaarlijks evenement. Het idee voor zo’n dag ontstond toen de workshops die we organiseerden slecht bezocht bleven. We staken er veel tijd, moeite en geld in, maar het trok niet genoeg mensen. Daarom besloten we er een echt evenement van te maken.

Als gastouderbureau vind ik het belangrijk om kennisverdieping te bieden. Niet alleen om je gastouders uit te blijven dagen, maar ook omdat ik verwacht dat gastouders in de toekomst verplicht aan eisen voor permanente educatie moeten voldoen. Daarop willen we vooruitlopen. Vandaar we hen op deze manier proberen te stimuleren. Gastouderschap is een beroep en bijscholing is daar onderdeel van. Het volstaat niet meer om het te zien als een veredelde oppasbaan; dat is echt iets van vroeger. We moeten mee met de tijd.

De Gastouderdag is bedoeld om elkaar te ontmoeten en om te leren. We vinden het belangrijk dat mensen voelen dat ze onderdeel uitmaken van een gemeenschap. Bij binnenkomst krijgen ze een klein welkomstcadeautje en hun persoonlijke programma. Inmiddels wordt het heel goed bezocht, ruim 100 van onze 280 gastouders schrijven zich in. Er zijn geen kosten aan verbonden.

We bieden verschillende workshops aan, met uiteenlopende thema’s. Dit jaar bijvoorbeeld over omgaan met boosheid en frustratie en dieren inzetten in de opvang. Maar ook een prikkelproofplan voor baby’s die veel huilen; daar was veel vraag naar. Workshops over baby’s zijn populair. Daarnaast zit er altijd een workshop intervisie bij. We willen dat gastouders hun eigen intervisiegroepen gaan samenstellen en wij helpen ze met opstarten of met een inleiding op intervisie. Gastouderschap is een vrij eenzaam beroep en het is belangrijk om van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen. Maar het moeten geen koffieavondjes worden, dus we bieden ze een handreiking aan. Na afloop van de dag vragen we of ze nog iets missen of ergens behoefte aan hebben. Die input nemen we mee voor het programma van het volgende jaar.

Het mooie programma dat we dit jaar hadden gepland kon nu natuurlijk niet doorgaan. Toen is het idee ontstaan om een deel van de gastouderdag online te doen. Ik heb de workshopleiders gevraagd of ze iets wilden opnemen. De gastouders konden dit online bekijken en zich daarnaast inschrijven voor een online leermodule. Onze website is in die dagen enorm veel bekeken, en nog steeds zie je dat mensen het weten te vinden.

Wil je dat we ook bij jou langskomen? Heb je een mooi initiatief? Een creatieve oplossing voor een probleem of juist een prangende vraag aan je collega’s uit de sector? Mail naar Shula Tas: shula@kinderopvang.nl

Gerelateerde dossiers Coronavirus