Aanscherping ventilatie-eisen kinderopvang: wat moet u weten?

29 maart 2017

Aanscherping ventilatie-eisen kinderopvang: wat moet u weten?

Zoals u misschien al wist, wordt de regelgeving voor de ventilatie-eisen in de kinderopvang aangescherpt. We hebben voor u de belangrijkste informatie op een rijtje gezet, zodat u zelf kunt zorgen dat de luchtkwaliteit op orde is. Dit voorkomt dat u onnodig dure bureaus hoeft in te huren voor het meten van de luchtkwaliteit.
Wat is er veranderd?

- De capaciteit van de installatie moet afgestemd zijn op het aantal personen in de ruimte.
- De ventilatie-eis  in de slaapkamer is verhoogd: inpandige slaapkamers moeten een spui voorziening hebben.
- Bij verbouwing moet je aan dezelfde eisen voldoen als bij nieuwbouw.

Bestaande locaties moeten een goed systeem van toe- en afvoer van lucht in verblijfsruimtes hebben, met een minimale capaciteit van 3,44 liter verse lucht per persoon per seconde. De luchtkwaliteit wordt gebaseerd op het aantal mensen in een ruimte, in tegenstelling tot eerst het aantal vierkante meters. Dit heeft vooral veel gevolgen voor slaapkamers, daar valt de CO2 waarde op deze manier drie keer hoger uit dan eerst.

Hoe kunnen C02 waarden verlaagd worden?

- Goed ventileren, ventilatieroosters open zetten en schoon houden, luchtbehandelingskanalen goed schoon houden.
- Instrueer medewerkers: 3 tot 4 maal per dag goed luchten. Raam altijd op een kleine stand open als er geen ventilatierooster is.
- Voorkom zogenaamde “stofhoeken”. Bijvoorbeeld een knoedel elektriciteitsdraden of spullen die op een kast staan. Deze plekken wordt vaak niet schoongemaakt waardoor je stofophopingen krijgt die de luchtkwaliteit beïnvloeden, stof heeft namelijk een bijzonder slechte invloed op de luchtkwaliteit.
- Hang geen jassen in groeps-/slaapruimten. Jassen zijn grote bronnen van bacteriën en beïnvloeden de luchtkwaliteit sterk. Zeker als jassen vochtig zijn hebben ze een slechte invloed op de lucht.

In het kort: zorg dat u altijd kritisch naar uw locaties kijkt, dat deze opgeruimd is, zeker niet te vol is en goed schoon (ook de ventilatieroosters en -kanalen). Daarmee heeft u de helft al gewonnen en dit bespaart een dure meting door een extern bureau.

Gerelateerde dossiers Bouwbesluit & Binnenmilieu