Wetenschappers over kinderopvang aan het woord in de Telegraaf.

23 augustus 2016

Wetenschappers over kinderopvang aan het woord in de Telegraaf.

In de Telegraaf van vandaag publiceert journaliste Eva Gabeler een verhaal naar aanleiding van de cijfers die het CBS gisteren openbaar maakte. Driekwart van de Nederlandse kinderen onder de drie jaar kreeg in 2014 opvang. Daarmee waren de ouders in Nederland koploper in het gebruik van kinderopvang in Europa. Dit melde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het artikel komen o.a. Carolina de Weerth, hoogleraar ontwikkelingspsychologie en Hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink aan het woord. De Weerth stelt in het artikel dat kinderen in de kinderopvang sneller stress kunnen krijgen als ze veel verschillende geluiden en gezichten zien.

Zij pleit in het artikel voor ouderschapsverlof van een jaar. Fukkink daarentegen ziet dit anders en pleit voor meer structuur en meer medewerkers op kleinere groepen. Hij ziet de positieve gevolgen van kinderopvang: kinderen worden slimmer van de opvang. Zij zijn mondiger, maken langere zinnen en hebben een grotere woordenschat. Ook de schrijf- en rekenvaardigheid groeit sneller, aldus Fukkink in het artikel.

Fukkink zegt dat het de strijd is tussen sociaal emotionele ontwikkeling en cognitieve ontwikkeling en dat de wetenschap nog niet ver genoeg is om te duiden welke van de twee belangrijker is aangezien er pas sinds de jaren 90 fatsoenlijk onderzoek wordt gedaan naar kinderopvang.

Lees het hele artikel (kopie van de website van Telegraaf)

Gerelateerde dossiers Dagopvang