24 maart 2023
Kansengelijkheid, hoe doe je dat nou echt? – Werkbezoek School & Omgeving bij Doomijn kinderopvang en Travers Welzijn in Zwolle
BK heeft een aantal leden met een uniek portfolio en Doomijn/Travers is er daar één van. Met de labels kinderopvang (Doomijn), welzijn (Travers), vrijwilligerswerk (Zwolle Doet!) en een poppodium (Hedon) hebben ze een niet-alledaagse combinatie maar het werkt super inspirerend.
Op 16 maart organiseerde BK, samen met Sociaal Werk Nederland, een werkbezoek aan Travers in Zwolle met als thema het vorig jaar gelanceerde programma School & Omgeving (voorheen Rijke Schooldag). Vanuit het coalitieakkoord heeft de Gelijke Kansenalliantie van het ministerie van OCW de opdracht gekregen om voorlopers, doorgroeiers en starters te selecteren om zo optimale ontwikkelkansen voor kinderen te bevorderen. Zwolle is geselecteerd als voorloperstraject. Met een breed gezelschap van beleidsadviseurs van de ministeries van SZW, OCW, VWS en J&V hebben we kennis kunnen maken met een aantal onderdelen van het voorlopersproject in de wijk Holtenbroek.
Bestuurder Wim Bosch heeft ons verteld over de meerwaarde van de verschillende labels in de organisatie en hoe Travers daarmee in het leven van een kind vanaf de zwangerschap tot ongeveer 14 jaar het verschil wil maken. Want als je ook een poppodium hebt, dan kun baby- en peuterconcerten en kinderdisco’s organiseren, om maar wat te noemen.
Diep in de wijk
Talentontwikkeling en gelijke kansen voor iedereen, daar kan niemand op tegen zijn. Maar hoe vlieg je dat aan zodat het ook echt duurzaam werkt? Hoe overbrug je de twaalf vakantieweken in een jaar en hoe krijg je kinderen naar muziekles als ze geen fiets hebben? Of als er ondermijnende criminaliteit in de wijk is waardoor ze zich niet veilig voelen. Door je echt te verdiepen in het leven van het kind en de ouder, leer je het aanbod aan te passen en komen de randvoorwaarden die aanwezig moeten zijn steeds beter in beeld. Wethouder Michiel van Willigen riep iedereen op om echt diep in de wijk te gaan zitten en de sociale basis rondom het gezin in de wijk te versterken. En je niet blind te staren op de output, maar bezig te zijn met de outcome.
Zo kregen we een presentatie van het project Politiekids. In een wijk waar het respect voor de politie tot een dieptepunt was gedaald, worden nu kinderen opgeleid om mee te helpen de veiligheid en leefbaarheid van de wijk te bevorderen. De politie wordt zo een rolmodel om samen mee aan je weerbaarheid en zelfvertrouwen te werken. En de kids mogen ook helpen bij thuiswedstrijden van PEC-Zwolle!
Ook is er een maatjesproject waarbij studenten Social Work gekoppeld worden aan een gezin waar ze een jaar lang elke week langsgaan. Ze doen spelletjes met de kinderen, zijn een luisterend voor ouders en stimuleren het gezin om hun netwerk te vergroten.
Het derde project was de Kindertalentenfluisteraar. Een initiatief waar niet alleen kinderen maar ook volwassenen enthousiast van worden. Want we zijn nogal geneigd de nadruk te leggen op achterstand en problemen, maar dan gaat het altijd over iets wat je (nog) niet kunt. De Kindertalentenfluisteraar denkt andersom. Het is juist een visie op talentontwikkeling waarbij de aanleg die je al in je hebt en waar je energie van krijgt en je je goed bij voelt centraal staat. Daar waar de tijd omvliegt. Het gaat om positieve psychologie.
Meer weten?
Geïnspireerd geraakt? Wil je een project naar jouw gemeente halen? Dan kan! Mail ons en we brengen je in contact met Doomijn/Travers.
En, er zijn meer BK-leden die interprofessioneel werken. Op 15 mei bezochten we Gro-up in Rotterdam. Lees hier het verslag.