2 mei 2023

Kamerbrief over kansen en knelpunten in de samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs

Foto: Towfiqu Barbhaiya

Samenwerkingsvormen tussen kinderopvang en onderwijs zijn er in alle soorten en maten. Veel kinderopvanglocaties zitten in of nabij een school en zoeken die samenwerking actief op. Dat biedt kansen voor kinderen, professionals en ouders maar het levert ook knelpunten op.

In het najaar van 2022 hebben kamerleden Fonda Sahla (D’66) en Senna Maatoug (GroenLinks) een motie ingediend om mogelijke oplossingen voor deze knelpunten aan te dragen. De ministers Van Gennip (SZW) en Wiersma (OCW) hebben op 26 april jl. middels een kamerbrief in kaart gebracht met welke knelpunten zij aan de slag gaan of waar op dit moment al actie op wordt ondernomen. BK en andere branchepartijen hebben input kunnen leveren voor deze kamerbrief.

In de brief wordt nader ingegaan op onderzoeken die in het verleden al gedaan zijn naar dit onderwerp (o.a. SER-advies, Scenariostudie Vormgeving Kindvoorzieningen), knelpunten rondom opleidingen, VOG, BTW, combinatiebanen, overdracht, cao, schooltijden en cultuurverschillen en aandachtspunten voor een gelijk speelveld zoals huisvesting, financiering, partnerkeuze en voorrangsbeleid.

In de kamerbrief wordt benadrukt dat beide sectoren over unieke expertise beschikken en dat gelijkwaardigheid en een gelijk speelveld belangrijk zijn voor succes in de samenwerking. BK werkt in de toekomst actief samen met beide ministeries en andere branchepartijen om deze gelijkwaardigheid te borgen in toekomstige handreikingen en onderzoeken.

Klik hier voor de hele kamerbrief.