8 juni 2023

Emmeline Bijlsma bij BNR Zakendoen over het uitstellen van gratis kinderopvang

Foto: Will Francis

De bijna gratis kinderopvang is uitgesteld, maar het afschaffen van de belastingvoordelen niet. Daarbij worden de gestegen kosten voor de kinderopvang doorberekend aan de klanten. Hoeveel gaan ouders erop achteruit? Vandaag was BK-directeur Emmeline Bijlsma te gast in het radioprogramma Zakendoen bij BNR Nieuwsradio om daarover in gesprek te gaan met Thomas van Zijl.

Emmeline licht toe waarom het goed nieuws is dat bijna gratis kinderopvang is uitgesteld. “Er zijn ontzettend grote tekorten aan personeel en plekken in de kinderopvang. En er was ook nog geen uitvoeringsinstantie bekend. Als je kijkt naar wat nu echt belangrijk is, dan is het dat er een plek is. Dat ouders in de buurt een kinderopvang kunnen kiezen die bij hen past, dat de kwaliteit hoog is en  waar liefdevolle zorg is. Dat is wat ouders nodig hebben. En als je kijkt naar de doelen van kinderopvang, dan moet je daarvoor zorgen. Met het stelsel dat het kabinet voor ogen heeft, zou dat probleem niet worden opgelost, dat zou eigenlijk alleen maar worden vergroot.”

Ook de hoge kostprijs van de gastouderopvang kwam aan bod. “We zien dat het aantal gastouders enorm snel afneemt. Terwijl gastouders enorm belangrijk zijn in het hele palet wat we hebben in Nederland. Als je in de zorg werkt en je moet ‘s nachts werken met onregelmatige roosters, ben je eigenlijk afhankelijk van de gastouderopvang. Als je in een dunbevolkte regio woont, waar geen school en geen supermarkt meer is, dan is er vaak wel een gastouder of en hele kleine kinderopvangaanbieder. Die gastouders stoppen ermee omdat de verdiensten veel te laag zijn. Dat is eigenlijk alvast een kijkje naar de toekomst als de overheid de tarieven te laag blijft vaststellen,” legt Emmeline uit.

Daarnaast sprak Emmeline met Thomas van Zijl over het onderzoek van Berenschot naar prijsvorming en over het initiatief van zes organisaties tot een Kwaliteitscode Kinderopvang.

Luister hier de hele uitzending terug