Het ministerie van SZW heeft I&O Research gevraagd om periodiek onder ouders te peilen hoe zij denken over verschillende thema’s rondom kinderopvang. Met deze 1ste meeting (okt 22) wil de directie Kinderopvang meer inzicht verkrijgen in de ervaringen van (toekomstige) ouders met kinderopvang en worden ook meningen opgehaald over de praktijk van de kinderopvang.
De enquête is uitgezet onder (toekomstige) ouders met kinderen tot 12 jaar. Zij worden gevraagd naar hun ervaringen met kinderdagopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang (formele opvang). Naast formele opvang is ook informele opvang mogelijk: opvang door grootouders, door andere vrienden of familie of één of meer vaste oppas(sen). In de enquête komen beide opvangvormen aan bod.
Een paar van de belangrijkste bevindingen:
- De drie meest gebruikte vormen van opvang door ouders in dit onderzoek zijn opvang door de grootouders, de buitenschoolse opvang (BSO) en de kinderdagopvang. Een kwart van de ouders maakt geen gebruik van kinderopvang.
- Een deel van de ouders staat op een wachtlijst voor de formele opvang. Door de wachtlijst ervaart een deel van deze ouders meer stress en onzekerheid: ze moeten noodgedwongen minder werken en/of vaker een beroep doen op hun ouders.
- Ouders beoordelen de opvang over het algemeen goed, waarbij gastouderopvang het hoogst wordt beoordeeld.
- Dagen ruilen of bijkopen werd het afgelopen half jaar lastiger maar is relatief het makkelijkst bij gastouderopvang.
- De meerderheid van de ouders vindt de samenwerking tussen de basisschool en de dagopvang of de buitenschoolse opvang (heel) belangrijk en beoordeelt de samenwerking positief.
- Een vijfde van de ouders met formele kinderopvang heeft de afgelopen drie maanden te maken gehad met een (gedeeltelijke of tijdelijke) sluiting van de kinderopvang.
Klik hier voor het gehele onderzoek, uitgevoerd door I&O Research.