24 mei 2023

Cybercriminaliteit: hoe goed heb jij het geregeld? Vul de enquete in!

Foto: Kelly Sikkema

Hoe digitaal ben je bezig als kinderopvangondernemer? Je dagelijkse werk draait om de opvang van kinderen. De zorg voor ontwikkeling en ontplooiing van het kind staat centraal. Jezelf, de kinderen en ouders beschermen tegen cybercriminelen is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je het hebt over een veilige omgeving. Toch kan iedereen slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Een mobiele telefoon, tablet, babyfoon of laptop/computersysteem kan gehackt worden. Een link naar een leuke aanbieding voor een bezoek aan een kinderboerderij is misschien niet wat het lijkt. Voor je het weet heeft een crimineel toegang tot persoonlijke gegevens van jou, of van de kinderen en hun ouders. Denk daarbij aan foto’s van de kinderen, maar ook identiteitsgegevens van ouders en kinderen liggen op straat.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid wil professionals in Nederland helpen om hun werk veilig te laten doen, vooral ook online. Zij hebben daarom het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid gevraagd om te onderzoeken hoe zij professionals hierbij het beste kunnen helpen. Als online veiligheid niet je core business is, dan kunnen tips die wel aansluiten bij je dagelijkse werkzaamheden helpen.

Om bruikbare informatie en tips te kunnen geven, willen we ons verdiepen in jouw dagelijkse gang van zaken zodat we leren van jullie werk en hoe online veiligheid daarin een rol kan spelen. Dit doen we aan de hand van een online vragenlijst. Deze vul je anoniem in en kost je ongeveer vijf minuten. Je hebt tot en met 7 juni om hier de vragenlijst in te vullen.