31 oktober 2022

BK in de media: overal in Nederland wachtlijsten, geen pasklare oplossing

Dat de kinderopvang nog altijd kampt met enorme personeelstekorten, is inmiddels geen nieuws meer. Lange wachtlijsten, contracten met ouders die worden verbroken, tijdelijke sluitingen; het komt allemaal voorbij. Maar een pasklare oplossing is er niet.

Trouw: Amper nog plek in de kinderopvang
Kinderen kunnen amper nog terecht bij de opvang, dat schrijft Trouw zaterdag. Nederland zoekt momenteel al zo’n 7000 medewerkers in de sector. In 2025 wil het kabinet dat de kinderopvang bijna gratis wordt, om zo meer mensen aan het werk te krijgen. Om dit mogelijk te maken zijn in de toekomst 50.000 mensen extra nodig. Waar die vandaan getoverd moeten worden, is totaal onduidelijk.

Roostermakers krijgen de planning nu al amper rond, zegt BK-directeur Emmeline Bijlsma in Trouw. “Ze kijken elke zondagavond met samengeknepen billen op hun telefoon om te zien of er nog een zieke bij is gekomen. Zeker nu we in het najaar zitten met verkoudheidsgolfjes die het land door gaan.”

RTL Nieuws: Geen pasklare oplossing
In de strijd tegen het personeelstekort en de schaarste aan kinderopvangplekken worden ingrijpende maatregelen voorgesteld, waaronder het inkorten van de openingstijden of het aantal uren opvang. Olga Schipper, manager personeelsplanner bij Tinteltuin, legt uit waarom zo’n oplossing maar weinig soelaas biedt.

“Er staan gemiddeld twee mensen op een groep, alleen aan het begin en einde van de dag sta je alleen. Mensen draaien diensten van 9 uur, en hebben bijvoorbeeld een contract voor 27 uur. Dan werken ze dus 3 dagen”, vertelt Schipper aan RTL Nieuws. “Stel, je gaat terug naar 7 uur per dag, dan hou je dus 6 uur in de week over en zou je een dag extra moeten werken om aan je uren te komen. Niet iedereen wil dat of kan dat thuis regelen. De kans bestaat dat iemand dan zegt: geef me dan maar een contract voor 21 uur om 3 dagen te blijven werken. Zo schiet je uiteindelijk niks op.”

Wat nu in ieder geval belangrijker is dan ooit: “Goed voor je personeel zorgen”, zegt BK-directeur Bijlsma. “Medewerkers zijn gebaat bij rust, voorspelbaarheid en stabiele roosters, probeer ze dat zo veel mogelijk te bieden.”

NU.nl: Jaren wachten op kinderopvangplek niet alleen een Randstedelijk probleem
Niet alleen in de Randstad, maar overal in Nederland wachten ouders jarenlang op een plek in de kinderopvang. En de wachtlijsten worden alleen maar langer, meldt NU.nl.

Het blijft belangrijk om open te staan voor verschillende soorten maatregelen om de kinderopvang draaiend te houden, zegt Bijlsma tegen NU.nl. “We willen graag naar een stelsel waarin iedereen gebruik kan maken van de kinderopvang. Maar dat moeten we in heel zorgvuldige stappen doen om het haalbaar te maken. En dat gaat nog wel even duren.”