26 april 2023

BK in de media: grote opluchting over uitstel stelselherziening kinderopvang

Foto: Tanaphong Toochinda

Vandaag werd bekend dat het kabinetsplan om de kinderopvang bijna gratis te maken, wordt uitgesteld met twee jaar, naar 2027. Het lukt de sector niet om voldoende personeel te vinden als straks de vraag naar kinderopvang nog verder zal stijgen. Een zorgvuldige invoering van het nieuwe stelsel is cruciaal voor zowel de ouders, de sector, als de uitvoerders, zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Dat is volgens haar ook een les uit de toeslagenaffaire. BK reageert op het nieuws in de media.

Het besluit van het kabinet om de invoering van de bijna gratis kinderopvang met twee jaar uit te stellen, zorgt voor opluchting in een groot deel van de sector. Emmeline Bijlsma: “Ik ben blij dat het kabinet oog heeft voor het enorme personeelstekort in de sector. We hopen dat dit uitstel ook de tijd biedt om zorgvuldig na te denken over de toekomst van ons stelsel.”

Ze snapt dat het besluit voor ouders een tegenvaller kan lijken. Maar bijna gratis kinderopvang in 2025 zou voor veel ouders betekend hebben dat zij het nakijken zouden hebben en op een wachtlijst terecht zouden komen, meent Bijlsma. “Nu de kalenderfixatie op 2025 weg is, kunnen we rustig nadenken over een beter stelsel.”

“Om de juiste dingen te doen voor de kinderopvang moeten we met z’n allen terug naar de tekentafel en de echte problemen oplossen in de kinderopvang, namelijk het enorme tekort aan plekken en medewerkers”, zegt Bijlsma in het AD.

Bijlsma zegt tegen NOS dat het kabinet op kortere termijn alvast over de brug moet komen met hogere vergoedingen. Die blijven nu achter bij de daadwerkelijke kosten van opvang.

Vanavond om 18.30 uur is Emmeline te horen in het radioprogramma Dit is de dag op NPO Radio 1, over het uitstel van de stelselherziening.