21 maart 2023

BK in de media: de kwaliteit van de kinderopvang staat op het spel

Vandaag kan je het op de voorpagina van het AD lezen: Veiligheidsregel in de kinderopvang ‘wankelt’: “We mogen niet door de ondergrens zakken”. Door personeelsproblemen in de kinderopvang komt de veiligheidsregel van het vierogenprincipe in de knel. Emmeline noemt het in het AD ‘zeer zorgelijk’ dat de veiligheid in de kinderopvang onder druk staat door de personeelstekorten. “Het is beter groepen te sluiten dan aan het vierogenprincipe te tornen, hoe vreselijk dat ook is. We mogen niet door de ondergrens zakken.” Emmeline doet een oproep aan het kabinet en adviseert vooral om af te zien van het bijna gratis maken van kinderopvang in 2025. Want dan zal de toestroom van kinderen zo groot worden, dat de personeelstekorten helemaal de pan uitrijzen. “Verder heb ik helaas geen oplossing voor de huidige situatie”, zegt directeur Emmeline Bijlsma. “Ik zeg vooral tegen de politiek: luister naar de noodkreten van onze medewerkers, zij zien geen licht aan het eind van de tunnel meer.”

Niet de papieren versie voor handen? Lees hier het online artikel.

Vanavond om 18.15 uur zal Emmeline ook te zien zijn bij EenVandaag op NPO1. Bekijk hier de uitzending.

Radio1journaal: het knelt in de kinderopvang
Om iets over acht uur vanochtend sprak Emmeline op het radiojournaal over het onder druk komen te staan van het vierogenprincipe door het aanhoudende en niet afnemende personeelstekort. Emmeline: “Het personeelstekort is heel groot in de kinderopvang, net zoals in heel veel sectoren in Nederland. Wij waarschuwen daar al heel lang voor en dat dat gevolgen kan hebben voor de kwaliteit en dat we dat echt niet willen. Uit het onderzoek van At5 dat een aantal aanbieders de basisregels niet zegt te kunnen vervullen. Wij adviseren echt alle aanbieders: houd je aan de minimumregels. Sta voor je medewerkers en voor de kwaliteit, die moet je echt kunnen garanderen want anders kom je in een negatieve spiraal terecht.”

Het fragment kun je hier terugluisteren.

NU.nl: Gesleep met kinderen naar verschillende crèches kan hechting verstoren
Maar er was meer voorpaginanieuws vandaag. Op NU.nl een artikel over dat er door personeelstekorten niet altijd meer genoeg dagen plek is op één locatie. BK en BOinK waarschuwen dat “het gesleep met kinderen” slecht kan zijn voor de hechting van jonge kinderen. Door volle crèches kunnen kinderen steeds vaker slechts één of enkele dagen terecht op een opvang. Belangenorganisaties zien dat ouders met hun kind daarom naar meerdere locaties gaan, al ontbreken de precieze cijfers. “Vooral jonge kinderen kunnen zich maar aan een beperkt aantal mensen hechten”, laat de woordvoerder van BK weten. Voor een kind is elke opvanglocatie een totaal andere omgeving met andere pedagogisch medewerkers, vriendjes en vriendinnetjes. Dat is best veel voor kinderen. De kwaliteit van de opvang valt of staat met stabiliteit.”

Lees hier het hele artikel.