24 oktober 2023

Amendement extra verhoging kinderopvangtoeslag aangenomen, hoe nu verder?

Foto: Caleb Angel

Vandaag heeft de Tweede Kamer het amendement aangenomen dat een extra verhoging van de kinderopvangtoeslag regelt. Dit amendement is het vervolg op de motie van GroenLinks en de ChristenUnie, waarin staat dat de kinderopvangtoeslag extra wordt verhoogd.

BK dringt al jaren aan op verhoging van de kinderopvangtoeslag. Op Prinsjesdag luidde BK hier nog, samen met andere sectorpartijen, de noodklok voor. Bijlsma: “Ondanks stijgende kosten in de kinderopvang, bleef de vergoeding vanuit de overheid de afgelopen jaren achter. Dat was het gevolg van de bezuinigingen in 2010-2012. Vooral gezinnen met een laag inkomen zijn hier de dupe van. Zij betalen nu ruim twee keer zoveel eigen bijdrage als eigenlijk beoogd. De verhoging is dan ook broodnodig.”

Tegemoetkoming voor ouders
Het doel van het extra verhogen van de tarieven is om het gat tussen het toeslagtarief en de werkelijke tarieven te dichten. Het maximum uurtarief per opvangsoort wordt met de volgende percentages verhoogd: 6,22% bij de dagopvang (€ 0,60), 9,90% bij de buitenschoolse opvang (€0,82) en 4,00% in de gastouderopvang (€0,29). Dit komt vooral de lage en middeninkomens ten goede. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat kinderopvangorganisaties de tarieven extra verhogen vanwege deze tegemoetkoming, dan schieten ouders er niets mee op. De minister heeft in een debat met de Tweede Kamer toegezegd dat ze met de sector in gesprek gaat om ervoor te zorgen dat de verhoging bij de ouders terechtkomt. Wees je er dus van bewust dat de reactie van de sector op deze extra verhoging, bepalend zal zijn voor hoe de politiek hier in de toekomst mee om zal gaan.

De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over de begroting en het Belastingplan, waar dit amendement en de dekking deel van uitmaken. De verhoging is dus nog niet definitief. We herhalen daarom met nadruk het eerder gegeven advies om het traject met de oudercommissie te doorlopen op basis van de tarieven zoals eerder vastgesteld in het definitieve besluit (de term ‘definitieve besluit’ is wat verwarrend, maar dit besluit was al vastgesteld voordat het amendement met de nieuwe tarieven werd ingediend). Wij vertrouwen erop dat iedereen gehoor geeft aan de oproep.