24 september 2024

Voldoen nog niet al jouw medewerkers aan de taaleis? Taalcoalitie Kinderopvang biedt ondersteuning

Foto: Pixabay

Ondanks de inspanningen die veel organisaties al leveren om te voldoen aan de Taaleis IKK, bleek dat vlak voor de zomer 40% van de organisaties hier nog niet aan voldoet. De deadline van 1 januari 2025 nadert snel. Het is volgens de coalitie daarmee vijf voor twaalf, zonder adequate actie dreigt waardevol talent niet meer volledig inzetbaar te worden of zelfs de sector te verlaten. Dat heeft in combinatie met de al torenhoge personeelstekorten grote gevolgen voor de kwaliteit van de kinderopvang. De Taalcoalitie Kinderopvang roept kinderopvangorganisaties die nog niet in actie zijn gekomen op om dit snel te doen, gezien de naderende deadline van 1 januari 2025. Veel organisaties zijn al goed op weg, maar er is meer nodig om ervoor te zorgen dat alle medewerkers tijdig voldoen aan de Taaleis IKK. Het is cruciaal om nu stappen te ondernemen, zodat waardevolle talenten in de sector aan de slag kunnen blijven.

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle pedagogisch medewerkers in de dagopvang en peuteropvang voldoen aan de nieuwe Taaleis IKK, die vereist dat zij mondelinge taalvaardigheid op minimaal taalniveau 3F (B2-niveau) hebben. Veel kinderopvangorganisaties hebben al belangrijke stappen gezet, maar de sector is nog niet volledig klaar voor de deadline van 2025. Volgens onderzoek van Kinderopvang werkt! is het aannemelijk dat 1 tot 2% van het personeel de sector verlaat of minder inzetbaar zal zijn vanwege het niet voldoen aan de 3F-taaleis, wat neerkomt op een verlies van ongeveer 1.000 tot 1.500 medewerkers. Dit is zorgwekkend, maar daar komt nog bij dat 20% van de medewerkers nog niet in beeld is en het onzeker is of zij de taaleis zullen halen. Dit betreft circa 20.000 medewerkers, die mogelijk ook hun volledige inzetbaarheid verliezen. Al met al dreigt de sector hierdoor met een aanzienlijk verlies aan personeel te kampen. In september 2024 stonden er 3.834 vacatures open, een stijging van 41% ten opzichte van september vorig jaar, wat het belang van deze deadline nog verder onderstreept.

Taaleis IKK cruciaal voor kwaliteit en continuïteit
Kinderopvangorganisaties spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen en het ondersteunen van werkende ouders. Pedagogisch medewerkers zijn het fundament van deze sector, en hun taalvaardigheden zijn van onschatbare waarde voor het waarborgen van pedagogische kwaliteit. Zonder voldoende taalvaardigheid kunnen medewerkers hun werk niet goed uitvoeren, wat de kwaliteit van de opvang en de ontwikkeling van kinderen negatief beïnvloedt. Veronica Jocker, branchespecialist bij Kinderopvang werkt!, legt uit: “Het is van groot belang dat we deze medewerkers behouden. Niet voldoen aan de Taaleis IKK heeft een grote impact op de sector, die al onder druk staat door personeelstekorten. Het risico op uitval is te groot om te negeren.”

Concrete oplossingen voor kinderopvangorganisatie
De Taalcoalitie Kinderopvang biedt een uitgebreide en praktische aanpak om organisaties te ondersteunen. Kinderopvang Werkt! initieerde eerder deze maand al de Taaleis IKK Check, waarbij kinderopvangorganisaties snel en efficiënt inzicht krijgen in welke medewerkers voldoen aan de taaleis en waar extra ondersteuning nodig is. Dit helpt organisaties om gerichte acties te ondernemen en ervoor te zorgen dat medewerkers op tijd voldoen aan de vereisten. Tamara Petter, programmamanager Kinderopvang bij talentbedrijf Randstad, benadrukt: “Er wordt al veel gedaan, maar we moeten nu versnellen en we zien dat de kinderopvangorganisaties en talent alle hulp goed kunnen gebruiken. Met de Taalcoalitie Kinderopvang begeleiden we kinderopvangorganisaties bij elke stap van het proces, van inventarisatie tot toetsing. Door nu actie te ondernemen, zorgen organisaties ervoor dat hun talent goed voorbereid is op de deadline en voldoet aan de vereisten. Tijdig handelen is essentieel om talent te behouden en grotere personeelstekorten te voorkomen.”

Gerichte taalondersteuning en maatwerktrajecten
Om kinderopvangorganisaties te helpen bij het voldoen aan de Taaleis IKK, biedt de Taalcoalitie Kinderopvang een combinatie van inventarisatie, maatwerktrainingen, erkende taaltoetsen en begeleiding op maat. De coalitie, gevormd door Kans², STE Languages, UvA Talen, NLvoorelkaar en Randstad, bestaat uit partners die elk een belangrijke bijdrage leveren. UvA Talen biedt bijvoorbeeld erkende toetsen om medewerkers te toetsen, terwijl NLvoorelkaar vrijwilligers beschikbaar stelt als taalmaatjes ter ondersteuning bij het verbeteren van de taalvaardigheid. Met Kans² en STE Languages heeft de coalitie de beste taalaanbieders geselecteerd met een landelijke dekking. Deze tools en ondersteuning stellen kinderopvangorganisaties in staat ervoor te zorgen dat hun personeel tijdig voldoet aan de taalvaardigheid op 3F-niveau en de kwaliteit en continuïteit van de kinderopvang gewaarborgd blijft. Het initiatief wordt breed gedragen door Brancheorganisatie Kinderopvang en Kinderopvang werkt! Je leest meer over het taalaanbod in onderstaand bericht.

Over de Taalcoalitie Kinderopvang
De Taalcoalitie Kinderopvang, bestaande uit Kans², STE Languages, UvA Talen, NLvoorelkaar, Brancheorganisatie Kinderopvang, Kinderopvangwerkt! en Randstad, zet zich in voor een sterke en toegankelijke kinderopvangsector. Kinderopvang speelt een essentiële rol in de emancipatie van werkenden, het bevorderen van een gezonde werk-privébalans en het ondersteunen van duurzame economische groei. Het behoud van gekwalificeerde medewerkers en het waarborgen van pedagogische kwaliteit zijn daarbij prioriteiten, met de Taaleis IKK als een belangrijk aandachtspunt. De coalitie streeft ernaar om ervoor te zorgen dat iedere medewerker ook na 1 januari 2025 voldoet aan de vereiste taalvaardigheden en kan blijven werken in de kinderopvangsector.