31 mei 2024

Uitstel inwerkingtreden kentekenplicht BSO Bus 

Eind vorig jaar heeft de ministerraad op voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat ingestemd met de invoering van een registratie- en kentekenplicht voor bijzondere bromfietsen. Hieronder valt onder meer de BSO Bus. Vanaf het moment dat de registratie- en kentekenplicht ingaat, geldt deze voor alle nieuwe bijzondere bromfietsen. Degene die al zijn toegelaten, krijgen een jaar de tijd om dit te regelen.

Duidelijkheid op de weg 
Door kentekening is het voor iedereen duidelijk welke voertuigen wel en niet op de weg mogen worden gebruikt. Bovendien maakt dit het voertuig herkenbaar, waardoor gebruikers én handhavers weten wat het voertuig wel en niet mag.

Kentekenplicht uitgesteld naar 1 januari 2025 
De kentekenplicht voor de bijzondere bromfietsen zou in eerste instantie per 1 juli 2024 ingaan. Hoe het kenteken eruit zal komen te zien, is nog niet besloten. Een voorstel voor de kentekening is begin dit jaar in internetconsultatie geweest. Omdat uit de reacties op de internetconsultatie bleek dat er nog een aantal aanpassingen nodig zijn met betrekking tot de voorgestelde kentekenplaat, is de inwerkingtreding van de kentekening uitgesteld. Naar verwachting treedt de kentekenplicht nu per 1 januari 2025 in werking.