6 december 2024
Toegevoegde waarde van groepshulpen in kinderopvang: doe mee aan onderzoek
Heeft jouw kinderopvangorganisatie ook te maken met personeelstekorten? Dan is dit je kans om bij te dragen aan een innovatieve oplossing én waardevolle inzichten op te doen. Het Centrum Inclusieve ArbeidsOrganisatie (CIAO) van de Universiteit Maastricht start een onderzoek naar de toegevoegde waarde van de inzet van groepshulpen in kinderopvang. Lees meer over het onderzoek en hoe jouw organisatie kan deelnemen.
Waarom dit onderzoek?
Door het groeiende tekort aan pedagogisch medewerkers zoeken kinderopvangorganisaties naar oplossingen om mensen met andere kwalificaties te laten instromen in kinderopvang. Groepshulpen kunnen uitkomst bieden, maar tellen niet mee in de pedagogische formatie op grond van de beroepskracht-kindratio (BKR). Toch lijkt de instroom van groepshulpen waardevol, vooral als ze kunnen doorgroeien tot pedagogisch medewerker via het ‘Ontwikkelpad kinderopvang‘.
De waarde van groepshulpen in de kinderopvang is nog niet eerder onderzocht. Daarom gaat het CIAO van de Universiteit Maastricht dit nu onderzoeken. Ze doen dit in opdracht van UWV en het ministerie van Sociale Zaken, in afstemming met brancheorganisaties BK, BMK én Kinderopvang werkt!
In het onderzoek wordt de investering van de inzet van de groepshulp afgezet tegen:
- de beheersing van risico’s wat betreft verloop en verzuimgerelateerde kosten;
- de toegevoegde waarde als het gaat om de kwaliteit van werk (werkplezier, uitdaging in werk en werkdrukvermindering) van de pedagogisch medewerkers, en de kwaliteit van dienstverlening.
Wat levert deelname jouw organisatie op?
- Je krijgt inzicht in de waarde van de inzet van groepshulpen voor jouw organisatie en hoe dit zich verhoudt tot andere kinderopvangorganisaties.
- Je ontvangt als eerste het onderzoeksrapport.
- Je ontdekt mogelijkheden voor uitbreiding of verbetering van de inzet van groepshulpen binnen jouw organisatie.
- UWV biedt jouw organisatie gratis een inclusief bedrijfsadvies aan.
Jouw deelname aan dit onderzoek is niet alleen waardevol voor je eigen organisatie, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van de hele kinderopvangsector. Door je ervaringen te delen, help je mee aan het vinden van oplossingen voor de personeelstekorten en het verbeteren van de kwaliteit van kinderopvang. Wil je meedoen? Meld je dan aan via het aanmeldformulier.
Een onderzoeker van CIAO neemt vervolgens contact met je op. Het onderzoek vindt plaats in het eerste kwartaal van 2025.
Hoe ziet het onderzoek eruit?
Het onderzoek bestaat uit twee delen:
- Interviews met sleutelfiguren in kinderopvangorganisaties
- Een vragenlijstonderzoek onder medewerkers
We kijken naar kinderopvangorganisaties die al werken met groepshulpen, waarbij zij al dan niet gebruikmaken van de Subsidieregeling groepshulpen kinderopvang.
Interviews met sleutelfiguren
We gaan in gesprek met belangrijke mensen van kinderopvangorganisaties die al groepshulpen inzetten. In korte, gerichte interviews van ongeveer anderhalf uur willen we meer te weten komen over hun aanpak. We vragen naar hun beweegredenen en de toegevoegde waarde van groepshulpen.
Daarnaast onderzoeken we:
- Welke taken groepshulpen uitvoeren
- Mogelijkheden voor verdere ontwikkeling
- Ervaringen met werkdruk, sfeer, kwaliteit, verzuim en verloop
- Gebruik van de subsidieregeling
Om een compleet beeld te krijgen, vragen we ook naar cijfers over ziekteverzuim en personeelsverloop. Als het kan, kijken we ook naar de resultaten van tevredenheidsonderzoeken onder medewerkers en klanten.
Vragenlijstonderzoek onder medewerkers
We willen graag weten hoe medewerkers in kinderopvangorganisaties de inzet van groepshulpen ervaren. Daarom gaan we een vragenlijst gebruiken: de Beter Werk Monitor (BWM). De antwoorden op deze vragenlijst geeft ons inzicht in hoe medewerkers denken over de toegevoegde waarde van groepshulpen voor hun werk en de dienstverlening.
De BWM kijkt naar twee momenten: nu en vóór de komst van de groepshulpen. Zo kunnen we zien wat er is veranderd op het gebied van werkinhoud, samenwerking, werkplezier, werkdruk en kwaliteit van dienstverlening.