In tegenstelling tot ons eedere bericht op vrijdagochtend 18 juni zullen medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en de buitenschoolse opvang die lid zijn van de FNV mogelijk pas vanaf donderdag 1 juli het werk neerleggen. Eerder zouden de stakingen in estafettevorm al aanstaande woensdag (23 juni) beginnen.
AD kopt op vrijdagavond 18 juni: Stakingen kinderopvang uitgesteld tot 1 juli, FNV claimt intimidatie door werkgevers
Vandaag trapte de FNV samen met honderd aanwezige leden de acties af in Nieuwegein. Daar is besloten om later te beginnen met staken, zodat ouders langer de tijd hebben om zich te kunnen voorbereiden op de acties. De FNV zegt steeds minimaal één week voor aanvang van de stakingen kenbaar te gaan maken in welke regio dat zal zijn. Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang, beweert daarnaast vanmiddag in een persbericht dat er veel signalen van leden zijn dat zij door hun directe werkgevers worden ‘geïntimideerd’ om vooral niet te gaan staken.
Het AD belde met BK en vroeg om een reactie: “Wij zijn echt verbaasd en verbijsterd door de uitspraak van FNV over intimidatie van werknemers”, zegt bestuurslid Rogier Vegter van de Brancheorganisatie Kinderopvang. ,,Mochten organisaties dit al doen dan vinden wij dat verwerpelijk. Daarnaast zouden organisaties gezien de enorme personeelstekorten in de kinderopvang, wel gek zijn om medewerkers te intimideren. Medewerkers worden met open armen ontvangen door andere organisaties. Daarom proberen organisaties ook zo goed mogelijk voor hun medewerkers te zorgen en samen het werkdrukprobleem op te lossen, voor zover de beperkende regels vanuit de overheid dat toelaten.”
Volgens de FNV is de actiebereidheid hoog. Uit een poll op de website kinderopvangtotaal.nl komt echter naar voren dat 80 procent van de pedagogische medewerkers niet van plan is te gaan staken. Het leeuwendeel geeft juist aan begrip te hebben voor het feit dat de aanpak van regeldruk niet via de cao te regelen valt, waarop de FNV steeds aandringt. Daarvoor zijn gesprekken nodig met het ministerie van Sociale Zaken en de GGD.
De NOS bericht vrijdagavond online: Mogelijk stakingen in kinderopvang vanaf 1 juli
FNV organiseert vanaf donderdag 1 juli stakingen in de kinderopvang. Hoeveel werknemers meedoen, en hoeveel ouders en kinderen er iets van gaan merken is nog onduidelijk. Ook op 6, 8 en in de week van 13 juli bereidt FNV acties voor, steeds in andere provincies. Eerder was gemeld dat er vanaf komende woensdag al gestaakt zou gaan worden.
De stakingen volgen op de mislukte cao-onderhandelingen met de werkgevers in de kinderopvang: Branchevereniging Kinderopvang (BK) en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Het belangrijkste struikelblok is de werkdruk. Volgens woordvoerders van BK en BMK is het bijvoorbeeld niet mogelijk om meer mensen aan te nemen, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. Ook laten ze weten dat het ministerie de groepsgrootte en op basis daarvan de financiering voor de kinderopvang bepaalt. Daardoor zou het niet mogelijk zijn om de groepsgrootte aan te passen.
KinderopvangTotaal schrijft: BK betwijfelt berichten over intimidatie FNV-leden
De FNV beweert, niet voor het eerst, dat leden onder druk worden gezet om niet te gaan staken. Bestuurslid Rogier Vegter van de BK betwijfelt dit. ‘Als dat gebeurt, moet er haast wel iets anders aan de hand zijn.’ ‘Ik ben hier verbijsterd over. Als dit klopt is dat natuurlijk verkeerd, maar ik kan het me haast niet voorstellen,’ zet BK-bestuurslid Rogier Vegter. ‘Als dat gebeurt, moet er haast wel iets anders aan de hand zijn. De krapte op de arbeidsmarkt is immers groot. Als je als werkgever je medewerkers onder druk zet, ben je ze zo kwijt aan een concurrerende organisatie.’
Gevraagd naar een reactie op de FNV-bijeenkomst van vanochtend, zegt Rogier Vegter: ‘Als ik het goed heb begrepen, waren er digitaal en fysiek bij elkaar opgeteld 240 aanwezigen. Op een totale beroepsomvang van 110.000 professionals is dat erg weinig. De stelligheid waarmee de FNV uitspraken doet over werkgevers en acties aankondigt, verbaast mij dan ook.’ Met collega-vakbond CNV zijn de gesprekken nog altijd constructief, aldus Vegter