Zowel risicovol spelen als veel bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Ze worden er motorisch, cognitief en sociaal-emotioneel sterker van. Vaak wordt er afzonderlijk aandacht besteed aan meer bewegen of risicovol spelen. Maar wist je dat de grondvormen van bewegen en van risicovol spel heel goed met elkaar te combineren zijn? Dat wordt risicovol bewegen genoemd! Het is niet alleen goed voor de ontwikkeling, maar ook nog eens heel leuk om te doen.
Wat is risicovol spelen?
Risicovol spelen is: een spannende, uitdagende en avontuurlijke vorm van spelen waarbij er kans bestaat op fysiek letsel. Risicovol spelen heeft veel voordelen voor de ontwikkeling van kinderen en helpt kinderen in de toekomst weerbare en veerkrachtige burgers te zijn. Er zijn acht vormen van risicovol spelen. Ouders en professionals kunnen risicovol spelen stimuleren. Kinderen zijn afhankelijk van volwassenen in de tijd, ruimte en vrijheid die ze krijgen om risicovol te spelen. Vaak gaan kinderen pas verder als expliciet toestemming wordt gegeven en duidelijk is dat ‘het mag’. Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen risico en gevaar en vervolgens tussen aanvaardbaar risico en onaanvaardbaar risico. Ook is goede begeleiding van risicovol spel essentieel.
Waarom risicovol spel en bewegen integreren?
De wet- en regelgeving van kinderopvangprofessionals stelt dat kinderen spelenderwijs moeten worden uitgedaagd in de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden en dat ze leren omgaan met kleine risico’s. Risicovol bewegen draagt daaraan bij. Daarnaast zijn veel kinderopvangorganisaties bezig met het opstellen van een beweegbeleid. Dit doen ze ook vaak vanuit Gezonde Kinderopvang. Risicovol spelen draagt bij aan dit beweegbeleid. Het biedt een variatie en aanvulling aan de beweeg activiteiten en beweegvoordelen.
Lees hier meer over bewegen en risicovol spelen op Veiligheid NL
In dit artikel lees je waarom het belangrijk is dat professionals die werken met jonge kinderen en/of hun ouders risicovol spelen bewust meenemen bij het stimuleren van bewegen.