14 januari 2025
Reactie BK op artikel NOS over ouderinspraak in de Kinderopvang
Onlangs publiceerde Ipsos I&O een onderzoek naar ouderinspraak in de kinderopvang. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van SZW, BOink en Stichting Voor Werkende Ouders. De NOS heeft BK gevraagd om een reactie op de bevindingen uit het onderzoek en dit hebben wij uitgebreid schriftelijk gedaan. Hoewel het onderzoek een aantal mooie resultaten laat zien, is het artikel dat de NOS gisterochtend publiceerde, uiterst negatief ingestoken. Wij herkennen ons niet in dit verhaal. Het artikel is geschreven op basis van ‘cherrypicken’ van de negatieve uitkomsten en deze te bevestigen met quotes. Daarnaast legt het artikel vreemde verbanden tussen de rol van de oudercommissie en waar ouders tegenaan lopen (wachtlijsten) en ontbreekt het aan nuance. Wij hebben hierom een reactie gestuurd naar de NOS met verzoek tot aanpassing van het artikel en delen graag met jullie onze inbreng.
BK vindt het belangrijk dat ouderinspraak goed geregeld is in de kinderopvang, omdat dit bijdraagt aan de kwaliteit van de opvang en aan de betrokkenheid van ouders. Het onderzoek laat mooie resultaten zien, evenals (logischerwijs) punten ter verbetering.
BK is positief over uitkomsten onderzoek
Anders dan vermeld in het artikel, hebben wij bij de NOS aangegeven positief te zijn over de uitkomsten van het onderzoek waaruit blijkt dat veel kinderopvangorganisaties ouderparticipatie goed geregeld hebben. Het merendeel van de locaties heeft een oudercommissie, en alternatieve vormen van ouderraadpleging worden ook breed toegepast. Dit laat zien dat kinderopvangorganisaties het belang van ouderbetrokkenheid inzien. Daarnaast blijkt dat de meeste houders oudercommissies als serieuze gesprekspartners zien en dat een groot deel van de adviezen van oudercommissies daadwerkelijk wordt overgenomen. Ook verloopt de informatievoorziening rondom adviesvragen op veel locaties goed.
Nuance ontbreekt
Uit het onderzoek blijkt ook dat een deel van de kinderopvangorganisaties nog niet volledig voldoet aan de wettelijke eisen rondom oudercommissies. Dit zien we als een punt voor verbetering en dat hebben wij ook benoemd. De uitkomst dat een deel van de locaties, met name kleinere, geen oudercommissie of alternatieve raadpleging heeft, heeft onze aandacht. Belangrijke reden hiervoor is dat ouders zelf geen tijd of interesse hebben om deel te nemen, ondanks dat zij ouderinspraak belangrijk vinden. Dit vraagt om extra inspanningen van houders en ons als sector om ouders beter te betrekken en te informeren over het belang van hun rol. Helaas ontbrak deze nuance in het artikel.
Centrale OC’s beoordelen samenwerking juist goed
In het artikel staat dat BK vooral vindt dat er snel verbeteringen moeten komen. Dit hebben wij niet gezegd. Ook suggereert de NOS dat oudercommissies in veel gevallen niet positief zijn over de samenwerking met aanbieders. Dit lezen wij anders. Centrale oudercommissies beoordelen de samenwerking met houders met een 8,3. (verwijzing naar onderzoek). Ook wordt gezegd dat iets meer dan de helft vindt dat er afspraken worden nagekomen. Wij hebben in reactie op het artikel aangegeven het flauw te vinden dat juist deze eruit wordt gelicht. Dit is in relatie tot de samenwerking tussen OC en houder, terwijl 81% zegt dat afspraken nagekomen worden in de relatie tussen OC en locatie. Dus op locatieniveau gaat het juist goed.
Al met al een zeer eenzijdig bericht en wat ons betreft NOS-onwaardig.
Lees hier het NOS artikel terug en klik hier om naar het Ipsos onderzoek te gaan.