30 november 2021

NOS radio1 journaal in gesprek met Emmeline Bijlsma over de versoepelingen

Dinsdagochtend om 7.00 werd BK-directeur Emmeline Bijlsma op het NOS radio1 journaal gevraagd om te reageren op de brief van demissionair staatssecretaris Wiersma van Sociale Zaken. Wiersma spreekt in de uitzending over tijdelijke oplossingen: “Bijvoorbeeld als er een vast gezicht op een groep moet zijn, dat als je moet kiezen tussen dat vaste gezicht of een groep naar huis sturen dat we dan iets van ruimte geven om met die regels om te kunnen gaan en dat die groep in ieder geval kan blijven die dag.”

Presentator Simone Weimans vraagt Emmeline Bijlsma naar haar reactie op deze maatregelen:
“We zijn er heel blij mee. Het personeelstekort in de kinderopvang is echt heel groot. De staatssecretaris zei het al. Het is bijna twee keer zo groot als in het onderwijs. We hebben dit een aantal maanden geleden echt op de politieke agenda proberen te krijgen en dat is gelukt. Er zijn 125 organisaties uit de kinderopvang die hebben begin oktober een brief geschreven aan de staatssecretaris. Een brandbrief, waarin ze een oproep deden eigenlijk om maatregelen te treffen zoals hij nu doet. Dus we zijn heel blij dat hij meedenkt.”

Want schetst u eens de situatie in de praktijk: de nood is hoog?
“Ja de nood is hoog. De nood is, as we speak met de dag hoger, natuurlijk ook door de effecten van corona. Maar daaronder zit een structureel personeelstekort en dat betekent dat er iedere dag diensten openstaan. Je moet je voorstellen: er wordt iemand wakker vandaag en die weet gewoon, ik heb eigenlijk nog 40 mensen tekort voor deze dag. Die pakt de telefoon en die gaat weer bellen en vraagt aan de medewerkers die een dagje vrij waren: ‘kan je alsjeblieft toch beginnen?’. Die belt naar kantoor en vraagt is er nog iemand die eigenlijk administratief werk hoort te doen, maar die ook op de groep mag staan en kunnen we die dan inzetten? Ze proberen te kijken om zoveel mogelijk maatwerk te leveren. Uiteindelijk lukt het dan helaas af en toe toch niet en worden er groepen naar huis gestuurd. En dat is echt nog nooit gebeurt in de kinderopvang. In de afgelopen 30 jaar niet en de afgelopen maanden moeten we dat helaas soms doen.

En in de toekomst mag u dus mensen in opleiding in gaan zetten, als het aan de staatsecretaris ligt.
“Dat klopt en we mogen nu ook al wel mensen in opleiding inzetten, maar wat de staatssecretaris nu doe, is dat we daar iets meer ruimte in krijgen en dus iets meer medewerkers mogen opleiden. Dat is ook heel goed voor het personeelstekort in de toekomst, dat we meer instroom kunnen bereiken. En wat ook bijvoorbeeld nu mag is een medewerker in opleiding, die op de groep werkt en de kinderen heel goed kent, die telt nu niet mee als bekend gezicht voor de kinderen. Daar zijn wel allemaal regels over, maar feitelijk zijn zij wel bekend gezicht en dat mogen we nu ook als zodanig behandelen.

Het toezicht op sommige regels wordt ook deels versoepeld dus, hoe voorkom je dan dat de kwaliteit toch niet onder de ondergrens zakt?
“Wat de staatstsecretaris met deze regels doet en waar we heel blij mee zijn is dat hij eigenlijk meer vertrouwen geeft aan de sector om die afweging per locatie en zelfs per groep te maken. Dus hij geeft de ruimte aan de kinderopvang om het maatwerk te leveren wat we op dit moment nodig hebben. En de kinderopvangorganisaties die staan natuurlijk voor kwaliteit want dat is ons vak! En we willen niet anders en de medewerkers willen ook niet anders dan die goede kwaliteit leveren. Nu krijgen we de ruimte voor dat maatwerk. Zal het iets van verlies aan kwaliteit betekenen? Ja, af en toe zal het tot iets minder stabiliteit leiden misschien voor de kinderen, maar we houden de ondergrens, en die ligt hoog!, die houden we dus heel goed in de gaten. Het zal dus nog steeds voorkomen dat er wel groepen naar huis worden gestuurd, want nog steeds zullen kinderopvangorganisaties zeggen ‘we vinden dat we nu niet met voldoende kwaliteit de opvang kunnen regelen en dan doen we dat niet, hoe erg we dat ook vinden.’ “

Maar als ik u zo hoor gaan deze maatregelen wel degelijk een verschil maken?
“Ja, deze maatregelen gaan ons echt helpen. Ze lossen het op dit moment en dan bedoel ik echt nu, in deze weken waar we nu in zitten, lossen ze het niet op, dus ook alvast een beetje een winstwaarschuwing voor ouders dat het door alle quarantainemaatregelen en door de enorme uitval door ziekte, dat dit nog steeds niet alles zal oplossen, maar het is wel een hele belangrijke oplossing zeker als we weer even uit deze crisis zijn, dus in de komende maanden in het begin van het nieuwe jaar.”

Luister of kijk het het fragment terug.